Bánh Mì – Vietnámi Szendvics Recept

Bánh Mì – Vietnámi Szendvics Recept

 

Mi az a bánh mì?

A bánh mì szó szerinti jelentése vietnámiul „kenyér”, és napjainkban világszerte a vietnámi street food szendvics szimbóluma. A mai formájában ismert bánh mì a francia gyarmatosítás időszakában alakult ki Vietnámban, amikor a francia konyha erőteljesen hatott a vietnámi gasztronómiára. A franciák kivonulása után a vietnámi szakácsok továbbfejlesztették a népszerű francia szendvicset, amely hideg felvágottakat, vajat és sajtot tartalmazott. Rizslisztet kevertek a bagett tésztájába, amitől könnyű, puha belsejű és papírvékony héjú kenyér született. A vajat majonéz váltotta fel, az eredeti drága felvágottakat pedig zöldségek és pâté helyettesítették.

 

Hozzávalók

  • 4 vietnámi stílusú bagett (vagy friss, könnyű héjú bagett)

  • 200 g grillezett csirkemell (vagy sertésszűz, tofu)

  • 1 közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva

  • 1 közepes uborka, vékony szeletekre vágva

  • 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve

  • Friss koriander levelek

  • 1 friss chili, vékonyan szeletelve (elhagyható)

  • 2-3 evőkanál vietnámi savanyított zöldség (daikon és répa)

  • 2 evőkanál majonéz

  • 1 evőkanál szójaszósz

  • 1 evőkanál rizsecet

  • 1 teáskanál cukor

  • Pâté (opcionális, de autentikus választás)

 

Elkészítés

 

 

  1. Savanyított zöldség készítése

    Keverd össze a sárgarépát, daikont (ha használsz), rizsecetet és cukrot egy tálban. Hagyd állni legalább 20 percet, hogy jól összeérjenek az ízek.

  2. Hús előkészítése

    A grillezett csirkemellet vagy sertésszüzet szeleteld vékony csíkokra. Ha tofut használsz, serpenyőben pirítsd meg.

  3. Szendvics összeállítása

    Vágd félbe hosszában a bagettet, de ne vágd át teljesen. Kend meg belülről majonézzel és (ha használsz) pâtéval.

  4. Rétegezés

    Először tedd bele a húst vagy tofut, majd halmozd rá a savanyított zöldségeket, uborkát, lilahagymát, koriandert és chili szeleteket. Végül locsold meg kevés szójaszósszal.

  5. Tálalás

    Tálald frissen, azonnal! A bánh mì akkor a legjobb, ha a bagett még enyhén ropogós.

 


 

Tipp:

A vietnámi baguette titka a könnyű belső textúra és a vékony ropogós héj. Ha teheted, próbálj meg ázsiai pékségből beszerezni vietnámi baguettet, vagy süsd otthon rizsliszttel kevert tésztából.

 


 

Tápérték (1 adag, hozzávetőlegesen)

  • Kalória: ~400 kcal

  • Fehérje: ~25 g

  • Zsír: ~12 g

  • Szénhidrát: ~40 g

Jó étvágyat!



Rendelhető hozzávalók