Mi az a bánh mì?
A bánh mì szó szerinti jelentése vietnámiul „kenyér”, és napjainkban világszerte a vietnámi street food szendvics szimbóluma. A mai formájában ismert bánh mì a francia gyarmatosítás időszakában alakult ki Vietnámban, amikor a francia konyha erőteljesen hatott a vietnámi gasztronómiára. A franciák kivonulása után a vietnámi szakácsok továbbfejlesztették a népszerű francia szendvicset, amely hideg felvágottakat, vajat és sajtot tartalmazott. Rizslisztet kevertek a bagett tésztájába, amitől könnyű, puha belsejű és papírvékony héjú kenyér született. A vajat majonéz váltotta fel, az eredeti drága felvágottakat pedig zöldségek és pâté helyettesítették.
Hozzávalók
-
4 vietnámi stílusú bagett (vagy friss, könnyű héjú bagett)
-
200 g grillezett csirkemell (vagy sertésszűz, tofu)
-
1 közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva
-
1 közepes uborka, vékony szeletekre vágva
-
1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
-
Friss koriander levelek
-
1 friss chili, vékonyan szeletelve (elhagyható)
-
2-3 evőkanál vietnámi savanyított zöldség (daikon és répa)
-
Pâté (opcionális, de autentikus választás)
Elkészítés
-
Savanyított zöldség készítése
Keverd össze a sárgarépát, daikont (ha használsz), rizsecetet és cukrot egy tálban. Hagyd állni legalább 20 percet, hogy jól összeérjenek az ízek.
-
Hús előkészítése
A grillezett csirkemellet vagy sertésszüzet szeleteld vékony csíkokra. Ha tofut használsz, serpenyőben pirítsd meg.
-
Szendvics összeállítása
Vágd félbe hosszában a bagettet, de ne vágd át teljesen. Kend meg belülről majonézzel és (ha használsz) pâtéval.
-
Rétegezés
Először tedd bele a húst vagy tofut, majd halmozd rá a savanyított zöldségeket, uborkát, lilahagymát, koriandert és chili szeleteket. Végül locsold meg kevés szójaszósszal.
-
Tálalás
Tálald frissen, azonnal! A bánh mì akkor a legjobb, ha a bagett még enyhén ropogós.
Tipp:
A vietnámi baguette titka a könnyű belső textúra és a vékony ropogós héj. Ha teheted, próbálj meg ázsiai pékségből beszerezni vietnámi baguettet, vagy süsd otthon rizsliszttel kevert tésztából.
Tápérték (1 adag, hozzávetőlegesen)
-
Kalória: ~400 kcal
-
Fehérje: ~25 g
-
Zsír: ~12 g
-
Szénhidrát: ~40 g
Jó étvágyat!