Mole

Mole

A Mole sok féle szószra érthető, főleg Mexikói eredetűek. Sokszor magát a fogást is így nevezik, azokat, amelyeket ezzel a szósszal készítettek. Mexikón kívül inkább a Mole Poblano-ra gondolunk, amikor erről a szószról van szó. Általában az összetevői megegyeznek, különféle chilik, ancho, pasilla, mulato vagy chipotle, feketebors, római kömény, szegfűszeg, ánizs, paradicsom, fokhagyma, szezámmag, aszalt gyümölcsfélék, kakaó. Ha kakaót is tesznek hozzá, akkor azt a főzés végén adják hozzá. Öt csoportba sorolják a mole-kat: chilis, savanyú, édes, fűszeres és sürítő.

A hozzávalókat pörkölik, őrlik, és pépessé dolgozzák. Régen ez a művelet kemény munkát igényelt, de manapság az elektromos őrlő készülékekkel ez már nem jelent sok munkát. Minden mexikói család a saját receptje szerint készíti, melyek generációkról generációkra öröklődnek.