Most éli divatját a vietnámi Pho leves, kíváncsiságból mi is elkészítettük. Nagyon ízletes, harmónikus fűszerezésű, igazán egzotikus étel. Nem igazán hasonlít a vasárnapi húslevesre, ezt az első kanál után észrevettük. De ahogy egyre fogyott a tányérunkból a leves, annál finomabbnak éreztük. Nem utoljára készítettük el, ebben egyetértés van a családban.
Hozzávalók:
Pho levesalap:
2-2,5 kg marha csont
2 közepes vöröshagyma
kb 10 cm hosszú friss gyömbér darab
2 db fahéjrúd, kb 8 cm hosszú
1 evőkanál koriander mag
1 evőkanál édeskömény mag
6 db csillagánizs (kb 10 gramm)
6 db szegfűszeg, egész
1 db fekete kardamom mag, egészben
1 ½ evőkanál só, lehetőleg Himalája só
½ dl halszósz, lehetőleg prémium minőségű
1 evőkanál barna nádcukor
2 Pho leveskocka
Tálaláshoz:
250 g rizstészta
300 g marhahús
1 db gyöngyhagyma vékonyra szeletelve
1 maréknyi petrezselyem vagy koriander zöldje
Alternatíva hozzávalók:
friss menta, vagy bazsalikom
mungbab csíra
vékonyra aprított friss piros chili
Hoisin szósz
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasba tedd fel főni a csontokat, annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Forrald fel, és magas hőfokon forrald 5 percig. Ezalatt habosodni fog, öntsd le a vizet, mosd át a csontokat meleg vízzel, és távolítsd el a lábas oldalára ragadt kicsapódásokat. Tedd fel újra a csontokat és az egészben hagyott marhahúst főni kb. 3 liter friss, hideg vízben. Vigyázz, ne főzd szét a húst, vedd ki előbb, mint a csontokat, maradjon szeletelhető. Ez a hús lehet sült hús is, főzés nélkül, szeletelve, tálalva.
- Tégy negyedelt hagymákat, félbevágott gyömbért egy sütőpapírra, és grillezd 10 percig, néha megforgatva, amíg a karamellizálás szép barnára alakítja minden oldalukat.
- Pirítsd meg a fűszereket. Egy serpenyőbe tedd a fahéjrudat, a kardamom magokat, az édeskömény magokat, a koriander magokat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a fekete kardamom magokat, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett, sütögesd 5 percig, zsiradék nélkül.
- Töltsd bele a piritott fűszereket egy muszlin/vászon zsákocskába, kösd össze a száját.
- Közben a csontok újra felforrtak, vedd le a hőfokot, add hozzá a sült hagymát, gyömbért és a fűszeres zacskót.
- Sózd meg a levet, önts bele halszószt, szórd bele a cukrot, és hagyd rotyogni 3 óra hosszan. Időközönként szedd le a keletkező habot. Tedd bele a leveskockákat is.
- Szűrd át a levest egy finom lyukú szűrőn. A zsírt a tetejéről távolítsd el egy kanállal.
- Tégy főtt rizstésztát egy levesestálba, öntsd rá a húslevest, díszítsd újhagyma darabkákkal, petrezselyem/koriander zölddel. A porciózott adagokba tégy pár vékonyra vágott marhahús szeletet, és így tálald.
Jó étvágyat!