Vietnámi Pho leves

Vietnámi Pho leves

Most éli divatját a vietnámi Pho leves, kíváncsiságból mi is elkészítettük. Nagyon ízletes, harmónikus fűszerezésű, igazán egzotikus étel. Nem igazán hasonlít a vasárnapi húslevesre, ezt az első kanál után észrevettük. De ahogy egyre fogyott a tányérunkból a leves, annál finomabbnak éreztük. Nem utoljára készítettük el, ebben egyetértés van a családban.

Hozzávalók:

Pho levesalap:

2-2,5 kg marha csont

2 közepes vöröshagyma

kb 10 cm hosszú friss gyömbér darab

2 db fahéjrúd, kb 8 cm hosszú

1 evőkanál koriander mag

1 evőkanál édeskömény mag

6 db csillagánizs (kb 10 gramm)

6 db szegfűszeg, egész

1 db fekete kardamom mag, egészben

1 ½ evőkanál só, lehetőleg Himalája só

½ dl halszósz, lehetőleg prémium minőségű

1 evőkanál barna nádcukor

2 Pho leveskocka

Tálaláshoz:

250 g rizstészta

300 g marhahús

1 db gyöngyhagyma vékonyra szeletelve

1 maréknyi petrezselyem vagy koriander zöldje

Alternatíva hozzávalók:

friss menta, vagy bazsalikom

mungbab csíra

vékonyra aprított friss piros chili

Hoisin szósz

Elkészítés:

  • Egy nagyobb lábasba tedd fel főni a csontokat, annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Forrald fel, és magas hőfokon forrald 5 percig. Ezalatt habosodni fog, öntsd le a vizet, mosd át a csontokat meleg vízzel, és távolítsd el a lábas oldalára ragadt kicsapódásokat. Tedd fel újra a csontokat és az egészben hagyott marhahúst főni kb. 3 liter friss, hideg vízben. Vigyázz, ne főzd szét a húst, vedd ki előbb, mint a csontokat, maradjon szeletelhető. Ez a hús lehet sült hús is, főzés nélkül, szeletelve, tálalva.
  • Tégy negyedelt hagymákat, félbevágott gyömbért egy sütőpapírra, és grillezd 10 percig, néha megforgatva, amíg a karamellizálás szép barnára alakítja minden oldalukat.
  • Pirítsd meg a fűszereket. Egy serpenyőbe tedd a fahéjrudat, a kardamom magokat, az édeskömény magokat, a koriander magokat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a fekete kardamom magokat, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett, sütögesd 5 percig, zsiradék nélkül.
  • Töltsd bele a piritott fűszereket egy muszlin/vászon zsákocskába, kösd össze a száját.
  • Közben a csontok újra felforrtak, vedd le a hőfokot, add hozzá a sült hagymát, gyömbért és a fűszeres zacskót.
  • Sózd meg a levet, önts bele halszószt, szórd bele a cukrot, és hagyd rotyogni 3 óra hosszan. Időközönként szedd le a keletkező habot. Tedd bele a leveskockákat is.
  • Szűrd át a levest egy finom lyukú szűrőn. A zsírt a tetejéről távolítsd el egy kanállal.
  • Tégy főtt rizstésztát egy levesestálba, öntsd rá a húslevest, díszítsd újhagyma darabkákkal, petrezselyem/koriander zölddel. A porciózott adagokba tégy pár vékonyra vágott marhahús szeletet, és így tálald.

Jó étvágyat!