Vietnámi Csülökleves, Bánh Canh Gió Heo

Vietnámi Csülökleves, Bánh Canh Gió Heo

A hagyományok és a babonák erős, mélyen gyökerező népszokások, és jobb, ha mi is beállunk a sorba, nehogy valami olyan történjen velünk, ami miatt bosszankodunk. Újévi malac fogyasztása ilyen. Csak egy bökkenő van ezzel, sajnálom a picíny kis bébi malackákat, el sem kezdték az életüket, és máris...Kínában, Dél-kelet Ázsiában is van egy ilyen újévi hiedelem: tésztát kell fogyasztani a folytonosságért, a hosszú életért. Nos, e kettő hiedelem ötvözete remek választás/alternatíva lehet a Szilveszteri menühöz.

Hozzávalók:

Csülökleves:

450 g Somen tészta

1 kg sertés csülök

1 evőkanál rizsecet

25 g őrölt gyömbér

40 g thai citromnád/citromfű

1 teáskanál feketebors, egész

1 nagyobb hagyma négyelve

1 evőkanál nádcukor

100 g apróhagyma karikák ropogósra sütve

3 evőkanál szeletelt, sült fokhagyma szeletek

3 evőkanál halszósz

Díszítés:

340 g mungóbab csíra

340 g mungóbab csíra

maréknyi apróhagyma karikák ropogósra sütve

Elkészítés:

  • Tedd a csülköt egy lábasba, öntsd rá az ecetet, és öntsd fel vízzel, hogy ellepje a csülköt, forrald fel, forrald 10 percig, amíg sok hab jelenik meg a tetején, majd vedd le a tűzről és jól öblítsd el a csülköt hideg vízben. Ne maradjon rászáradt hab rajta, ha van, dörgöld le.
  • Tedd fel a csülköt a többi leves hozzávalóval, öntsd fel 1,5-2 liter vízzel, és lassú tűzön főzd 1 1/2 órát, amíg a hús teljesen megpuhul. Sózd, ha kell.
  • Főzzd ki a Somen tésztát az útmutató szerint.
  • Tégy egy kis tésztát, mungóbab csírát a tányérokba, merj rá levest, (a citromnádat ne tálald), és porciózd ki a csülköt minden tányérba. Díszítsd újhagyma karikákkal, petrezselyemzölddel, vagy ropogósra sült apróhagyma karikákkal.

Jó étvágyat!

forrás: http://angsarap.net