Tteokbokki

Tteokbokki

MI A TTEOKBOKKI?

A tteokbokki (떡볶이), más néven topokki vagy ddukbokki, egy jól ismert koreai étel, melyet kis, henger alakú rizstortákból készítenek.

Ellentétben a név szó szerinti jelentésével, miszerint rizstorta párolásról van szó, a főzési folyamat során a fehér rizstortákat édes és fűszeres, gochujang alapú szószban főzik. Gyakran hozzáadnak gochugarut (koreai chili por) is, hogy még pikánsabb legyen.

Hozzávalók:

Tteokbokkihoz:

450 g Tteokbokki rizses nudlik (rice cake)

1-2 lap hal torta, szeletelve (opcionális)

1 ázsiai póréhagyma vagy 3 újhagyma, szeletelve

2 evőkanál koreai chili paszta (gochujang)

1 evőkanál koreai finom chili por (gochugaru)

2-3 evőkanál koreai kukoricaszirup (mulyeot) vagy rizsszirup, vagy 1 evőkanál cukor

1 evőkanál világos szójaszósz

főtt tojás

Alapléhez:

1 liter víz

1 darab szárított tengeri alga (dashima)

5-6 nagy szárított hering (opcionális)

 

Elkészítés:

  1. Áztasd a rizstortákat egy tál vízben 10 percig.
  2. Eközben készítsd el a halalaplevet. Keverd össze a szárított heringeket, a tengeri algát és a vizet egy lábasban. Forrald fel, majd főzd további 4-5 percig. Vedd ki a heringet és a tengeri algát, majd 2-1/2 csésze alaplét tegyél félre. A maradék alaplevet későbbi használatra tárold.
  3. Egy nagy serpenyőben keverd össze az alaplevet, a chili pasztát, a chili port, a szirupot és a szójaszószt, majd alaposan keverd össze.
  4. Öntsd le a rizstortákat az áztatóvízből, majd add hozzá a léhez. Tedd hozzá a halatortát és a póréhagyma szeleteket. Forrald fel közepes lángon. Csökkentsd a hőt alacsonyra, majd főzd tovább, amíg a rizstorták puhák nem lesznek és a szósz besűrűsödik; kb. 5-7 perc. Azonnal tálald főtt tojással.

Jó étvágyat!

forrás: https://www.beyondkimchee.com/spicy-korean-rice-cakes/