Kimbap

Kimbap

MI AZ A KIMBAP?

A kimbap (vagy néha gimbapnak írják) koreaiul "alga és rizs"-t jelent. A koreai bibimbap mellett ez egy másik népszerű koreai rizses étel.

Ez a kényelmesen elfogyasztható alga tekercs főtt fehér rizsből és különféle zöldségekből, halakból és húsokból készül, amelyeket gim (김) - szárított alga lapokba tekernek.

A kimbapnak első ránézésre nehéz ételnek tűnhet, mivel az összes hozzávalót külön-külön kell elkészíteni. Azonban nem olyan rossz, mint ahogy gondolnád, és az eredmény kielégítő. Ráadásul olcsó és gyönyörűen mutat.

Hozzávalók:

A RIZSHEZ:

450 g nyers, rövid szemű fehér rizs

600 ml víz

2 evőkanál koreai szilva kivonat (maeshil cheong)

1/2 teáskanál só

A TÖLTELÉKHEZ:

6 szeletes savanyított retek (danmuji)

6-12 szelet főzött óriás gyökér (Oeong)

6 szelet rák hús

2 evőkanál olaj

300 g reszelt répa

2 evőkanál víz

4 tojás, felverve

A FISH CAKE-hez: (Halpogácsa)

3 lap fish cake, vékonyra szeletelve

1 evőkanál világos szójaszósz

1 teáskanál cukor

1 evőkanál édes mirin

1 evőkanál kukoricaszirup

A SPENÓTHOZ:

1 csokor (300 g) spenót

2 csipet só

1 teáskanál szezámolaj

csipet pirított szezámmag

ESZKÖZÖK:

bambusz tekerő szőnyeg

 

Elkészítés:

A RIZSHEZ 

Mielőtt megfőzöd a rizst, alaposan öblítsd át többször, majd szűrd le. Áztasd a rizst 2 és fél csésze vízben 10 percig. Főzd meg a rizst, amíg nem puha lesz. Helyezd a forró rizst egy nagy keverőtálba, adj hozzá szilva kivonatot és sót, majd keverd össze alaposan. Takard le a rizst egy konyharuhával, és hagyd, hogy kihűljön.

A TOJÁSHOZ 

Verj fel tojásokat, majd süsd meg őket kis adagokban egy serpenyőben. Tekerd fel és szeleteld fel vékonyra.

A RÉPÁHOZ 

Süsd meg a reszelt répát kevés olajon közepes hőfokon kevés sóval. Adj hozzá 2 evőkanál vizet, majd tegyél rá egy fedőt. Főzd 2 percig, amíg puha lesz.

A FISH CAKE-HEZ  (Halpogácsa)

Vékonyra szeleteld fel a fish cake lapokat, majd pirítsd meg őket kevés olajon 1 percig közepes tűzön. Keverd össze a szójaszószt, cukrot és mirint egy tálban, majd add hozzá a keveréket a fish cake-hez. Folytasd a sütést további 1 percig.

A SPENÓTHOZ 

Forralj fel egy lábosban enyhén sós vízet, majd blansírozd benne meg a spenótot. Szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Tedd a spenótot egy keverőtálba, és ízesítsd sóval, szezámolajjal és pirított szezámmaggal. Keverd össze alaposan.

A KIMBAP ÖSSZEÁLLÍTÁSA

  • Vágj félbe 3 db algalemezt és tedd félre.
  • Helyezz. egy bambusz tekerő szőnyegre egy lapot úgy, hogy a fényes oldala legyen lefelé. Tegyél rá körülbelül 1 csésze rizst egyenletesen elosztva az alga lapra, 1 újjnyi helyet hagyva a végén. Helyezz egy fél algalemezt a rizs közepére.
  • Tedd bele a töltelékeket az alga tetejére.
  • Tekerd fel a lapot ujjaid segítségével benyomva a tölteléket.
  • Helyezd a kész kimbapot egy tálra, miközben készítesz egy másikat. Vágd fel a kimbapot éles késsel 3cm-es vastagságú szeletekre.

Jó étvágyat!

 

Forrás: https://www.beyondkimchee.com/kimbap/