Ettél már igazán ízletes oldalast? Egyszer, régen volt alkalmam Mallorca szigeten enni egy fennséges oldalast egy étteremben, ami csak ezt szolgálta fel. A nevük is az volt "Spare Ribs", Oldalas, ennyi. Semmi cicó, de azt az oldalast a mai napig fel tudom idézni a számban. Azóta, amatőr módra megpróbálom utánozni, több kevesebb sikerrel. A Család (a nagykörű) is eleget hallott erről, így hát megkértek, hogy készítsem el egy nagy (45 fő) szülinapi vacsora egyik fogásaként. De csak a fele oldalast engedték, hogy így mázasan készítsem, mert hátha valaki natúran szereti. Nem kellett volna, mert a végén majdnem összeverekedtek a mázas oldalasért, a natúrból meg egy sem fogyott el. Ez a Teriyaki oldalas megközelíti a mallorca-it, a lényeg a türelem, nem kell alkapkodni, sűrgetni, meg kell adni neki a sütési időt. Ne hagyd ki, meg kell kóstolnod!
Hozzávalók:
só és bors
20 g kínai ötfűszer keverék
2 kg oldalas, lehetőleg egészben
2 teáskanál szezámmag, díszítésként
újhagyma, petrezselyem díszítésként
250 ml szójaszósz, világos
250 ml narancslé
60 ml hoisin szósz
50 ml ketchup
50 ml rizsecet
1 teáskanál chili pehely
2 gerezd fokhagyma, préselve
15 g őrölt gyömbér
Elkészítés:
Jó étvágyat!