A lencse finom, a lencse egészséges, a lencse úgy jó, ha megfelelően ízesítjük. És akkor nagyon finom. Nálunk, a téli időszakban rajta van a heti menün, és ez az arabos most a favorit variáció. Szomorú, hogy a magyarok nagy része csak szilveszterkor eszik lencsét, és akkor is csak a babonára hivatkozva. Mi azért esszük, mert, ha fantáziával van elkészítve, nagyon finom. Ez egy arab ihletésű izgalmas főzelék.
Hozzávalók:
Lencsefőzelék:
500 g zöld, vagy vörös lencse
50 g teavaj, sózatlan
2 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 teáskanál római kömény, egész
4 dl aprított paradicsom (1 nagy konzerv)
1 dl koriander levél szárított (10 g)
0,5 dl tahini paszta, lásd lejjebb
2 evőkanál citromlé (1 közepes citrom kb)
só és bors
1 kicsi lilahagyma, vékony karikákra vágva
4 félkeményre főzött tojás
csipetnyi füstölt paprika, vagy
Sumach a tetejére szórva
Tahini:
100 g hántolt szezámmag
1 gerezd préselt/zúzott fokhagyma
1 csapott kávéskanál só
2-3 evőkanál olívaolaj
kb. 0,5 dl víz
frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Jó étvágyat!
forrás: http://theviewfromgreatisland.com