Svanuni Marili keverék

Svanuni Marili keverék

Az észak grúz hegyvidék Svaneti után kapta az elnevezését, azt jelenti “Svaneti só”. Főleg asztali fűszerezésként használják, mert sótartalma magas. A sót ízesítik fokhagymával, korianderrel, chilivel, római köménnyel, szárított zöldfűszerekkel, pl. petrezselyem, kakukkfű, zsálya, tárkony, rozmaring, kapor, görögszéna, stb. Ha paradicsomos szósszal és olíva olajjal keverjük, egy Adjika nevű, Ukrajnában és dél-Oroszországban is használatos szószt kapunk. Sokszor tévesen bulgárnak vagy orosznak vélik ezt a keveréket.

Felhasználási javaslat: Asztali fűszerként ételek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, zöldségek fűszerezésére, sózására. Az Adjika-t pedig mártogató szósznak.

Hol használják?: Grúzia, vagy Georgia