A Shoyu szójaszósz Japánban a "Szójaszósz", nagyban különbözik pl. a Tamari szójaszósztól (lsd. Tamari szójaszósz). Ez egy lágy, sötétbarna szósz, főzéshez, asztali ízesítőnek, só helyettesítőnek használt finom szósz. Készítik szójababból, pörkölt vörös búzaszemekből, tengeri sóból, vízből. Ezt az egyveleget erjesztik legalább 18 hónapig, általában tölgyfahordókban. Ezután kipréselik, és a kinyert sötét folyadék a szójaszósz.
Felhasználása: ez a szósz a Japán konyha alapszósza. Ezt használják sushihoz, levesekbe (Miso), riszra öntve, sózásra mindenféle ételekben. Az ázsiai konyha fogásaiban megtalálható, minden pácban használatos, minden szószhoz nélkülözhetetlen, BBQ szószok, mártogató szószok, stb.