A Sharena Sol annyit jelent: Szines Só. Fő fűszere a Bulgária szerte oly kedvelt borsikafű, ezen belül is a nyári borsikafű, mert ez édes- sebb, kifinomultabb aromájú, mint a téli borsikafű, vagy csombord. A legegyszerűbb fogás, de még az extravagán is fűszerezhető ezzel a “színes sóval”, a bulgár étkezőasztalon ott a helye, mint asztali fű- szer. Ha a borsikafűvet, a paprikát és a sót összekeverjük, kapjuk a Sharena Sol-t, mint alapkeveréket. Sok változata ismert, tájról-tájra változó, lehet benne még vad kakukkfű, chili, paprika, görögszéna mag, bazsalikom, kömény, darált tökmag, de még kukoricadara is.
Felhasználási javaslat: Sült húsokon, hamburgerpogácsán, grillezett csirkén, zöldségeken, gombaételeken, sajtokon, kobászban, pizzákon, szendvicseken, pirítosokon, szinte mindenféle ételen ízletes és finom.
Hol használják?: Bulgária