Csípős szósz, tipikusan zúzott chili paprikából, garnéla rákpasztából, halszószból, fokhagymából, gyömbérből, salottahagymából, pálmacukorból, rizsecetből készítik, de egy-egy különleges hozzávaló még belekerülhet, országtól, tájegységtől függően. Maga a szó Sambal Japán eredetű, de manapság az Indonéz, Maláj, Sri Lankai, Szingapúri konyhával azonosuló kifejezés. A legtöbbször ezt az előre elkészített csípős szószt alapanyagnak, hozzávalónak használják a készülő ételben, de utólag is keverik az ételhez.
A Sambal ugyanakkor kész étel is lehet, mint pl. a Sambal Udang, ami egy csípős, lecsós garnéla rák étel, sok-sok más, több száz Sambal receptekkel együtt.
Felhasználási javaslat: mindennapi ízesítőnek, tésztás ételekbe, levesekbe, pörköltekbe, ragukba, sűlt húsokhoz, főtt rizshez és főtt tojáshoz, de szendvicsekre is kenhetjük a feltét alá.