Ha valaki sok-sok éven át idegen népek között élt, természetes, hogy átveszi, megszereti ezeknek a népeknek a szokásait, és hazaköltözve, a közeli családtagoknak is átadva, ők is megszeretik ezeket a szokásokat. Még mindig megemlékezek a király születésnapjáról, pedig már több, mint 20 éve hazaköltöztem. A legmélyebben ülő benyomásokat az ételek adják, talán ez így természetes. A fiatal fiam ma is eredeti svéd nyelven kéri kedvenc nyalánkságait, ezek közül is a "Saffranspannkaka" előkelő helyen áll a kívánságlistáján, de szorosan követi a "Kardemummabulle", amit szintén megtalálsz a skandináv receptek között, mint "Kardamom tekercs"-re magyarosítva. Íme hát az egyik abszolut kedvencem a Gotland-i "Saffranspannkaka", vagyis a "Sáfránypalacsinta", de ez nem igazán takarja a lényét, inkább "Sáfrány Rizstortának" nevezném. de ettől még ugyanolyan finom.
Hozzávalók:
Saffranspannkaka:
1 dl Kerekszemű rizs
2 dl víz
csipetnyi só
7,5 dl tej
1,5 dl édes mandula
2 db tojás
1,5 dl tejszín
1 púpos evőkanál finomliszt
0,4 gramm Sáfrány
vaj a tepsi kenéséhez
Tálaláshoz:
3 dl habtejszín, keményre verve
áfonyadzsem, vagy gyümölcs dzsem, tetszés szerint
Elkészítés:
Jó étvágyat!