Provence, Herbes de Provence keverék

Provence, Herbes de Provence keverék

Franciaország napsütötte déli megyéinek fűszerkeveréke. Ezeken a tájakon a fűszernövényeknek erőteljesebb az illóolaj tartalmuk, ezért az igazi, onnan származó keverékkel óvatosabban bánjunk. A név csak viszonylag későn lett általánosan használva, van, aki egyenesen rek- lámfogásnak tartja, az Amerikába szánt fűszerkeverék eladásának az ösztönzésére, ezért mindig franciául írják a nevét, kicsit a híres francia konyha farvizeiben úszva. A használt fűszerek is különbözőek, a helyi konyhában a majoranna, a rozmaring, a kakukkfű, a borsikafű, a tárk- kony és az oregano használatos, de az amerikai változatot bővítik levendulával és egyéb zöld fű- szerekkel. Soha sem használják a már főtt ételhez, mindíg előtte, vagy főzés közben fűszereznek.

Felhasználási javaslat: Használják sütés/grillezés előtti fűszerezésre, húsoknál és halaknál egyaránt. Zöldségfőzelékek kitűnő ízesítője lehet, de a húsos, lassú tűzön főtt raguk, pörköltek előnyére válhat.

Hol használják?: Franciaország