Pho leves húsgolyókkal

Pho leves húsgolyókkal

A Pho leves egy igazi Crossover, a 20. századi francia gyarmaton, Vietnámban, közelebb, Hanoi-tól dél-keletre készítettek először a vietnámi szakácsok ilyen levest. A cél az volt, hogy kielégítsék mind a vietnámi, mind a francia gyarmatosítók óhajait. A rizstészta a vietnámi, míg a hús, (általában marhahús) a francia konyha hozadéka. A vietnámiak előtte soha nem ettek szeletelt marhahúst, ők nem mészárolták le az igavonó állalaikat, a franciák viszont hiányolták a marhahúst az étlapról a gyarmati szolgálati idejük alatt. Ez a recept azért kedves a számomra, mert hasonlít egy kicsit a maceszgombóc levesre. (Talán csak a kinézete). Viszont nagyon ízletes, nem hiába a Pho leves népszerűsége. Ha az Új Év első napján fogyasztjuk, a tésztát nem szabad eltörni, mert az a hosszú élelet szimbolizálja, (Kínai hiedelem), a gombóc kereksége pedig szerencsét és jólétet hoz az Új Évben, (Fülöp-szigeteki hagyomány).

Hozzávalók:

Ázsiai húsgolyó:

500 g sovány, darált marhahús (vagy tetszés szerinti hús)

15-20 g zsemlemorzsa (az állagot ezzel szabályozd)

1 evőkanál szezámolaj

4 gerezd fokhagyma, préselve

1 teáskanál őrölt gyömbér

3 kisebb hagyma finomra aprítva

1,5 dl szójaszósz, csökkentett sótartalmú

1 tojás, felverve

2 evőkanál rizsecet

2 evőkanál méz

Pho leves:

150 g húsos szalonna

húsgolyók

2 liter húsleves (marhacsontból főzött a legjobb)

100 g ropogósra sült, aprított apróhagyma

3 evőkanál ropogósra sült, szeletelt fokhagyma

1 db Csillagánizs. egész

1 db, 8 cm-es fahéjrúd

1 evőkanál Osztrigaszósz

1 evőkanál aranybarna nádcukor

1 evőkanál Halszósz

pici sütőolaj

Tálaláshoz díszítés:

340 g mungóbab csíra

lime, vagy citrom

koriander levél

ropogósra sült, aprított apróhagyma

Elkészítés:

  • Főzd ki a rizstésztát az utasítások szerint, tedd félre. Ha egy pár csepp olajat csöpögtetsz a kifőtt tésztára, és megforgatod, nem ragad annyira össze a tészta.
  • Ezalatt egy keverőtálban keverd össze a húsgolyó hozzávalóit, és formálj belőle, evőkanállal adagolva, formás húsgolyókat, helyezd őket sütőpapírra.
  • A húsos szalonnát sütögesd meg egy kis olaj hozzáadásával egy lábasban, míg a zsír kiolvad belőle.
  • Add hozzá a többi leves hozzávalót, és forrald fel, majd hagyd 20 percig alacsony tűzön főni, mindaddig, míg a húsgolyók megfőttek.
  • Helyezz rizstésztát a tányérokba, tégy rá mungóbab csírát, és merd rá a forró levest, majd tégy kb. 6 db húsgolyót adagonként a tetejére.
  • Díszítsd tetszés szerint koriander levéllel, vagy petrezselyemmel, ropogósra sült apróhagymával, és citrom vagy lime szelettel tálald.

Jó étvágyat!

forrás: http://angsarap.net