A Pho leves egy igazi Crossover, a 20. századi francia gyarmaton, Vietnámban, közelebb, Hanoi-tól dél-keletre készítettek először a vietnámi szakácsok ilyen levest. A cél az volt, hogy kielégítsék mind a vietnámi, mind a francia gyarmatosítók óhajait. A rizstészta a vietnámi, míg a hús, (általában marhahús) a francia konyha hozadéka. A vietnámiak előtte soha nem ettek szeletelt marhahúst, ők nem mészárolták le az igavonó állalaikat, a franciák viszont hiányolták a marhahúst az étlapról a gyarmati szolgálati idejük alatt. Ez a recept azért kedves a számomra, mert hasonlít egy kicsit a maceszgombóc levesre. (Talán csak a kinézete). Viszont nagyon ízletes, nem hiába a Pho leves népszerűsége. Ha az Új Év első napján fogyasztjuk, a tésztát nem szabad eltörni, mert az a hosszú élelet szimbolizálja, (Kínai hiedelem), a gombóc kereksége pedig szerencsét és jólétet hoz az Új Évben, (Fülöp-szigeteki hagyomány).
Hozzávalók:
Ázsiai húsgolyó:
500 g sovány, darált marhahús (vagy tetszés szerinti hús)
15-20 g zsemlemorzsa (az állagot ezzel szabályozd)
1 evőkanál szezámolaj
4 gerezd fokhagyma, préselve
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 kisebb hagyma finomra aprítva
1,5 dl szójaszósz, csökkentett sótartalmú
1 tojás, felverve
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál méz
Pho leves:
150 g húsos szalonna
húsgolyók
2 liter húsleves (marhacsontból főzött a legjobb)
100 g ropogósra sült, aprított apróhagyma
3 evőkanál ropogósra sült, szeletelt fokhagyma
1 db Csillagánizs. egész
1 db, 8 cm-es fahéjrúd
1 evőkanál Osztrigaszósz
1 evőkanál aranybarna nádcukor
1 evőkanál Halszósz
pici sütőolaj
Tálaláshoz díszítés:
340 g mungóbab csíra
lime, vagy citrom
koriander levél
ropogósra sült, aprított apróhagyma
Elkészítés:
Jó étvágyat!
forrás: http://angsarap.net