A mexikói szószok királya a Mole, mert ez egy szósz, a Mole fűszer- keverékből előállított szósz. Ősrégi, bennszülött ízesítési módszer a fő hozzávaló a nyers kakaópor, ezért királyi, mert a kakaó a király- ok kiváltsága volt, nem a hétköznapi embereké. Szerencsére ez változott, és mi is élvezhetjük ennek az egyedülálló fűszerkeverék- nek a nem mindennapi ízét. Több száz keverési recept létezik, de mindegyikben ott van a chili, füstölt paprika, a szezámmag, a só, a hagyma, a fokhagyma, a fahéj, a szegfűbors, az édeskömény.
Felhasználási javaslat: Marhahúsból, sertéshúsbó és csirkehúsból készíthető Mole. A keveréket vízzel, vagy pici húsleves- sel keverve használjuk. Sült húsra tálaláskor önthetjük a sűrű szószt. Rizst is ízesíthetünk vele.
Hol használják?: Mexikó