Mogyoróvaj sok országban népszerű, őrölt földimogyoróból készítik. Vannak olyan variációk, melyhez sót, cukrot, különféle magvak olaját is hozzáadják, de a "természetes" tipusú mogyoróvaj csak őrölt földimogyorót tartalmaz. Legtöbbször kenyérre kenik, kombinálva különféle lekvárokkal, dzsemmekkel, csokoládéval, sajttal, stb.
Először az Aztékok készítették, majd az Inkák is. Az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén azzal a szándékkal készítették, hogy a rágni nem tudó emberek értékes, teljes tápértékű élelemhez jussanak. Az USA-ban még "Mogyoróvaj Nap"-ot is tartanak január 24-én!
Ne feledkezzünk meg a sötétebb oldaláról sem, a mogyoróvaj nagyon súlyos allergikus reakciókat vált ki az arra érzékeny emberekből.
A jó oldala viszont az, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek között a mangán, a magnézium, a foszfor, a cink, a vas, a réz említhető. Vitaminok közül az E, a B6 a niacin. Ezenkívül fehérje és élelmi rosttartamú, de a telített és a telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.