Azt szeretem az Észak-Afrikai konyhában, hogy olyan meglepetés ízeket találok minden fogásban, amire nem számítottam, és nem tudtam elképzelni. És szinte mindig bejön. Ez arra ösztönzött mostanában, hogy otthon is bátrabban kísérletezzek a hozzávalókkal. A legtöbbször nem lesz olyan eredménye, amire vágytam, de amikor viszont sikerül, akkor fantasztikus lesz. Ma pl. érett friss sárgabarackot tettem a wokkozott kínai csirkébe, és valami csodálatos lett. Ez is az arab inspiráció. Szóval: egyik recept sem kőbevésett törvény, inkább egy útmutatás, úgyhogy, alkotásra fel!
Hozzávalók:
Marokkói húsgolyó:
500 g darált hús (bárány az igazi, de jó más is)
½ közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, préselve
egy ujjnyi friss gyömbér, reszelve
egy maréknyi kenyérmorzsa
1 nagyobb tojás, felverve
1 maréknyi petrezselyemlevél, apróra vágva
1 evőkanál korianderlevél
pár szál marokkói menta „Na-Na”
1 citrom héja, reszelve
100 g fenyőmandula
100 g feta sajt, morzsolva
csipetnyi só
1 teáskanál frissen őrölt feketebors
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál pirított, őrölt kardamommag
Oliva olaj a sütéshez
Tahini szósz:
150 g szezámmag, pirítva
1 citrom leve
só, víz
Díszítés:
fenyőmandula
aprított petrezselyemlevél, korianderlevél, vagy menta
csipetnyi füstölt paprika
csipetnyi Sumach
Elkészítés:
Megjegyzés: Az egész kardamom elkészítése: tenyered között morzsold a kardamom termést, hogy a magokat elválaszd, majd egy száraz serpenyőben, közepes hőfokon pirítsd, amíg az illatozni nem kezd. Ezután mozsárban, vagy kávédarálóban őröld meg, és úgy használd. Persze a könnyű verzió az, ha őrölt kardamont használsz eleve.
forrás: http://viewfromgreatisland.com