A kuszkusz Berber (Marokkó, Algéria) eredetű egytálétel, de ma már az egész világon közkedvelt. A kuszkuszt köretként ismerjük, de sesszerteket, édességeket egyaránt készítenek belőle. Édességként datolyával, fügével, kókusszal ízesítik. A sós, köretkénti ízesítés lehet sáfránnyal, paradicsommal, vagy különféle fűszerkeverékekkel, mint. pl. a Harissa, Ras el Hanout, stb. Ez a kuszkusz olasz, és durumbúzából készült.
Elkészítési javaslat: keverjünk bele egy csipetnyi sót, egy kis olíva olajat, majd egy tálban öntsünk rá dupla annyi forrásban lévő vizet, fedjük le, és hagyjuk pihenni 5-10 percig. Magába szívja a vizet és magától elkészül.
Felhasználási javaslat: körteként pörköltekhez, ragukhoz, főtt húsos és főtt zöldséges ételekhez. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított fűszereket, fűszerkeverékeket bátran. A báránypörkölt, vagy a marhapörkölt finom ezzel a körettel, de csirke- vagy nyúlpaprikáshoz illik.