A „Kofta” szó eredete perzsa, azt jelenti, vagdalni, darálni, ebben az értelemben az ételhez használatos húst. Állítólag Törökországban 291 változata létezik, de lehet, hogy mára még több. Maga az étel valamilyen darált, kis golyókra, szivar- formára, lapított fasírtra formált húsból készül. A fűszerkeverékből is sokféle változat létezik, de a hozzávalók általában koriander, feketebors, fahéj, római kömény, szerecsendió, szerecsendió virág, borsikafű, sárga mustármag és menta.
Felhasználási javaslat: Húsgolyók, fasírtok, kebab, „kofte”, pirog ízesítésére. A hús lehet bárány, kecske, csirke, pulyka, marha, sertés, szarvas, őz, szinte bármi. Zöldséges ételekre is kiváló, pl. főzelékek, ezen belül a bab-, tök-, cukkíni- és borsófőzelék.
Hol használják?: Törökország, Irán, Irak, Szíria, Azerbajdzsán