Görögszéna

Görögszéna

Egyiptomban és Etiópiában a kenyér fűszerezésére használják. A görögök a főzött magvakat mézzel ízesítve fogyasztják. Csíráztatva, kiaknázhatjuk a vastartalmát előnyünkre. Az egyiptomiak tejbe áztatják a magvakat, és így fogyasztják.

A magja kemény, nehezen őrölhető, de hevítés után könnyebben őrölhető. Az ásványi anyag tartalma segít a csontritjulás megelőzésében, de van, ahol afrodiziákumként tartják számon. 

A Görögszéna levél nagyon népszerű fűszer a Közel-keleten és Indiában, használják chutney, sambhar és a berbere fűszerkeverékben is. Sajt és élelmiszer színező anyag.

Felhasználási javaslat: Az összetört levelekkel curry ételeket fűszereznek. Sok indiai étel fontos alapfűszere. Főzelékek, szószok, mártások fűszerezésére.