Béarnaise szósz

Béarnaise szósz

Ezt a szósz féleséget főleg sült húsokkal szokásos tálalni. Finomított vaj és tojássárgája, valamint fehérbor ecet a hozzávalói, ízesítve fűszerekkel. Úgy tartják, hogy a Hollandi szósz szülötte. A külömbség a fűszerezésben van. A Béarneise-ben találhatunk salotta hagymát, snidlinget, feketeborsot, tárkonyt, míg a Hollandi szószban citromlevet vagy fehérbort. A nevét a francia Béarn megyéről kapta.

Elkészítése: a salotta (mogyoró) hagymát aprítjuk, a fehérbor ecettel és egy kevés vízzel egy serpenyőben lassú tűzön főzzük, amíg a hagyma megpuhul, és az összes folyadék elfő. A lábast lehűtjük (vízbe süllyesztve), és botmixeres keverés mellett, hozzáöntjük a tojássárgákat. Addig mixereljük, míg krémesedni kezd, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a mustárt (dijonit). Apránként hozzáöntjük az olvasztott vajat, és tovább mixereljük.