Szójabab - Szójatejnek, Tofu-nak

750 Ft
Készíts Szójatejet, Tofu-t házilag! Vagy Babcsírát az egészséges étrendedért. A Szójabab az egyik legkiválóbb tej- és húspótló, és nem csak a vegetáriánusok körében. Magas a fehérjetartalma, 35% körül, sok benne a lecitin (szójalecitin), de az omega 3 és 6 zsírsavakban is gazdag. Nem tartalmaz káros koleszterint, fogyasztásával a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata csökkenthető.
Elérhetőség: Készleten
Cikkszám
HS15302
Minőségét megőrzi
2026-10-11
Elérhető mennyiség
50 db

A Szójabab az egyik legkiválóbb tej- és húspótló, és nem csak a vegetáriánusok körében. Magas a fehérjetartalma, 35% körül, sok benne a lecitin (szójalecitin), de az omega 3 és 6 zsírsavakban is gazdag. Nem tartalmaz káros koleszterint, fogyasztásával a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata csökkenthető.

Felhasználási javaslat:  A főtt szójababból készíthetünk húspótló ételeket, ízesítve fasírtként megsüthetjük, stb. Megőrölve Szójatejet és Tofut készíthetünk belőle.

Elkészítési javaslat: a szójababot, csakúgy, mint a közönséges szárazbabot egy éjszakán át érdemes áztatni vízben, de tegyük az edényben áztatott babot a hűtőbe, hogy ne erjedjen meg. Ezután puhára főzhető lábasban, kuktában vagy autómata főzőgépben.

Szójatej készítése: (forrás: Nosalty)

  1. Előző este áztassuk be a szójababot.
  2. Szűrjük le, mossuk át a szójababot, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük.
  3. Egy vastag aljú lábosba öntsük ki, majd adjuk hozzá a maradék a vizet, egy csipet sót, sforraljuk fel.
  4. A keletkező habot fölözzük le.
  5. Forrás után még nagyjából 20 percig hagyjuk takarék lángon, ne feledkezzünk meg időnként megkavargatni.
  6. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit szűrés előtt (gondoljunk a kezünkre).
  7. Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát (steril ruhapelenkától a gézlapon keresztül kb. bármimegteszi), borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejünket!
  8. A megmaradt szójabab pürét (okara) tegyük félre, a szójatejet pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, natúr formájában pedig főzésre kiváló. (A képen kakaós, vaníliás és epres-banános ízesítésú látható).
  9. Hűtőben 3 napig eláll.

Házi Tofu készítése: (forrás: konyhaparádé)

Ebből a receptből kb egy 750g-os tofut kapsz.

  • 200g száraz szójabab
  • 1,3 l víz
  • 5g nigari ( Magnézium Klorid ) +50g langyos víz, vagy 2 citrom leve
  1. Első lépésként a tofu készítést megelőző este alaposan átmosom  és beáztatom a szójababot. Kb 10-12 órát vesz igénybe még teljesen megszívja vízzel magát és megpuhul. Reggel leszűröm és kiöntöm az áztató vizet, arra már nem lesz szükségem.  átmosom a babot és beleteszem a félét a turmixgépbe a fele vízmennyiséggel együtt. Addig turmixolom amíg nagyjából sima és sűrű krémes levet kapok, beleöntöm egy nagyobb vastag aljú fazékba. Így járok el a másik felével is.
  2. Elkezdem melegíteni, közben folyamatosan kevergetem. Mikor felforrt lejjebb veszem a hőt és még kb 10 percig gyöngyözve főzöm. Végig rajta tartom a szemem, ugyan úgy viselkedik mint a tej, ha nem kavarod leég és mikor nem nézel rá kb 2 másodpercig ki is fut az edényből!!
  3. Átszűröm egy sűrű szövésű sajtszöveten keresztül egy tiszta lábasba. Íme a friss szójatej. A szűrődben megmaradt nedves töretet okara-nak hívják. Felhasználhatod smoothie-k vagy kovászos kenyér készítéséhez.
  4. Vissza melegítem a tejet 73-75C-ra majd hozzá adom a nigarit 50ml langyos vízben eloszlatva, vagy a facsart citromlevet, közben gyengéden keverem. 15-20 percre magára hagyom, ezalatt az idő alatt a szójatej megalvad. Átkanalazom a sajtszövettel kibélelt tofu présbe, ráhajtom a lelógó széleket és ráteszem a fedőt. Kb 500-1000g súlyt teszek a tetejére és a kívánt tömörségig préselem. ( az alábbi képen láthatót  20-25 percig préseltem )

4-5 napig minden további nélkül eltartható a hűtőszekrényben egy vízzel teli edényben.

További információk
Származási hely Kanada
Töltő súly 500 g
Minőségét megőrzi 2026. okt. 11.
Összetevők szójabab

Nincs kapcsolódó cikk