Ha kevés az idő és macerás igazi halból, vagy szardellás konzervekből elkészíteni a pasztát, akkor ez a legkézenfekvőbb megoldás. Már csak azért is, mert ez a paszta azonnal belekeverhető bármelyik szószba, ételbe a homogén állaga miatt azonnal feloldódik. Nagy előnye, hogy hosszú a szavatossága, hűtőben sokáig eláll, nem úgy a szardella filé konzerv, valamint, hogy tubusos, visszazárható. Ettől nem lesz az étel túlzottan halízű, viszont olyan ízdimenziót visz az ételbe, amilyenre nem is gondoltunk volna. A húsnak gazdag, robusztus ízt ad. Csak szardella halból készült ez az olasz szardella krém/paszta. Ők tudják hogyan kell elkészíteni, hiszen az ókori Rómaiak is használták már, akkor, amikor erőteljesebb ízeket szerettek volna érezni az ételeikben.
Felhasználási javaslat: A nagy kedvencem, a Ceasar Saláta talán legfontosabb hozzávalója. Paradicsomos olasz szószokba feltétlenül tegyünk! Minden olyan ételbe, amelybe Worcesteshire szósz kell, mehet bele ez is! Bármelyik szószba, mártogatószószba illik, szinte a főzés bármelyik szakaszában, mert azonnal feloldódik. Vöröshúsos raguba, pörköltbe karakteres ízt ad, anélkül, hogy "halízűvé" tenné az ételt. Levesekbe, saláta öntetekbe, de kimondottal jó hatással van a húsokra: használjuk páclevekbe, marinádokba, de grillezés előtti "Rub" dörzsfűszernek is, olíva olajjal keverve. Ettől olyan éttermi minőséget kapunk, amitől a vendégek elájulnak. Készítsünk salottahagymával, fokhagymával, citromlével, szadellapasztával marinádot és ebben pácoljuk jól bedörzsölve a sütni/grillezni való húsokat, bárányhúst, marhahúst, sertéshúst és szárnyashúst. Tojásétekhez kitűnő, pirítósra kenve emnnyei, ezért vendégváró falatkákhoz ajánlatos. A Fülöp-szigeteki, a Vietnami, a Kínai és a Thaiföldi konyhák is előszeretettel használják.
Származási hely | Olaszország |
---|---|
Töltő súly | 60 g |
Minőségét megőrzi | 2025. dec. 31. |
Latin Name | Engraulis encrasicolus |
Összetevők | szardella hal (Engraulis encrasicolus). |