A szárított/aszalt paradicsom a nyár koncentrált íze, aprítva igazi ínyenc csemege. Olaszországban, Nápoly környékéről származó, napon szárított paradicsom már-már olyan híres lesz, mint a pizza. 100 g szárított paradicsom 1 kg nyers paradicsomnak felel meg.
Felhasználása: Olasz ételek, kenyerek, saláták, fűszerként, kelt tésztákba, pizzákra, tésztaételekben, piros pesto-ba, snack-nek, szendvicseken, vendégváró falatkáknak,
Jó tudni:
A nyers paradicsom jótékony összetevőit 10-szer nagyobb dózisban tartalmazza a szárított paradicsom.
A Harvard Egyetem vizsgálatai szerint azok a férfiak, akik hetente többször fogyasztottak paradicsomot, azok 50%-al csökkentették a prosztata rák kialakulásának a lehetőségét. Ezt a likopin tartalmának köszönheti.
Az év legnagyobb részén üvegházi paradicsomot tudunk csak vásárolni, ezek íztelenek, 95%-ban vizet tartalmaznak, és a szállítás miatt még éretlen állapotban szedik le. Ehhez képest a szárított koncentráltan tartalmazza a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ezért olyan intenzív az íze.