Indiai ötfűszer keveréket alapfűszerezésként használják sok indiai receptben. Minden harapásnál más és más élményt ad, meglepetésszerűen mutatja a fűszerek spektrumát.
A Panch Phoron elnevezés szó szerint azt jelenti Öt-fűszer. Az indiai őt-fűszer keveréket Nepál déli részétől egészen Mianmarig mindenhol használják. További elnevezései: Panch Puran, Panch Phoran, Panchphoran, Panch Phutana, Paudkaune Masala. Mind az öt fűszer mag, ezek pedig a görögszéna, a nigellamag (fekete kömény), római kömény, a fekete mustármag és az édeskömény egyenlő arányokban keverve. Általában egész fűszerekböl áll a keverék, de mivel a görögszéna magokat igen nehéz ledarálni, ezért őrölt változatban is kapható a kereskedelemben.
Felhasználási javaslat: Hagyományosan a Panch Phoron-t zöldségekhez, csirke vagy marha curryhez, halételek, lencse- ételek, “Shukto” és savanyúság eltevésekor használják. Ragukba, pörköltekbe szintén felemelő. A főzés kezdetekor ajánlatos egy percig az olajban megpörkölni a fűszereket, hogy így kiengedjék az aromájukat.
Származási hely | Magyarország |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2026. jan. 31. |
Összetevők | mustármag, görögszéna, édeskömény, nigella, római kömény. |