A fokhagyma a világ egyik legősibb konyhai alapanyaga, már az ókori Egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották ezt a fűszert. Gyógyhatása szervezetünkre nézve közismert. Viktoria királyné több gerizd fokhagymát fogyasztott naponta, de mivel királynénak enm illendő az erős szájszag, ezért csokoládéba mártogatva drazséként fogyasztotta.
Felhasználási javaslat: levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszer-keverék már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják. A balkáni ételek legtöbbjéhez (ürüsült stb.) nélkülözhetetlen.
A francia, a magyar és a kínai konyha napi szinten használja.
Származási hely | Kína |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2026. jún. 30. |
Latin Name | Allium Sativum |