Krémes Sütőtökös Paszta Zsályával

Személyek száma 4 fő Elkészítési idő 1 óra Nehézség közepes
Krémes Sütőtökös Paszta Zsályával

:

Végre itt a sütőtök szezon! Minden évben különböző, finomabbnál finomabb recepteket próbálunk ki. A sütőtök egészséges és finom, és valahogy leragadtunk a sütőben sült verziónál, pedig mennyi mindent lehet belőle készíteni, nokedlit zsályával, tortát, tésztát, palacsintát, krémlevest, sorolhatnám. Szándékozok feltenni egy pár receptet, hátha kedvet kaptok ti is. Nálunk még a tinik is alig várják hogy elkészüljön. Fogj bele bátran, próbáld ki!

  • Egy nagyobbacska serpenyőben (27-28 cm átmérőjű), közepes hőfokon, olajon, pirítsd meg a friss zsálya leveleket. Akkor jó, ha törékeny ropogósra sül. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre, sózd meg.
  • Dobd bele a serpenyőbe az apró kockákra vágott sütőtököt, önts alá egy kis olajat, majd a fokhagymát, a hagymát és a chili pehyhet is tedd bele. Sózd és borsozd. Süsd mindaddig, amíg a hagyma üvegesedik, úgy 8-10 percig, néha keverd meg. Öntsd bele a csirkehús levest, forrald fel, majd alacsony hőfokon rotyogtasd, amíg a sütőtök megpuhul, és a lé felére redukálódott. Ez kb. 15-20 percig tart.
  • Eközben, forralj fel egy nagy lábas sózott vizet, és főzd meg a tésztát az utasításoknak megfelelően, néha megkeverve. Szűrd le, de tégy félre egy csésze főzővizet.
  • Eddigre a  sütőtök keverék készre főtt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni egy kicsit. Szórd meg őrölt gyömbérrel.  Öntsd bele az egészet egy robotgépbe/mixerbe, és pürésítsd finom krémes állagúra. Ha kell sózd és borsozd.
  • Öntsd a tésztát vissza a serpenyőbe, öntsd rá a sütőtök pürét, negyedcsésze főzővizet (kb 1/2 dl), és közepes hőfokon főzd, állandóan hozzáadva főzővizet, amennyi kell, kb. 2 percig. Ezalatt a tészta állagának selymesen krémesnek kell lennie.
  • Tálald a tésztát melegen, a tetejére szórj pörkölt zsályát, ha kell borsozd, és reszelj rá kemény sajtot, de még finomabb lesz ha füstölt sajtot reszelsz rá.

Jó étvágyat!

forrás: cookieandkate.com

:

Sütőtökös paszta:

2 evőkanál olíva olaj
6-8 friss zsálya levél
1 kg sütőtök, kockára vágva, pucolva kb 600 gramm
1 db közepes méretű hagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva
1/2 teáskanál chili pehely
1 teáskanál őrölt gyömbér
Jófajta só, pl. Himalájai só
őrölt feketebors
400 ml csirkehús leves
300 g teljes kiőrlésű széles-metélt, pl. fettucine