Padlizsán Tamarind és Kókusztej szószban

India Személyek száma 4 személy Elkészítési idő 60 perc Nehézség közepes
Padlizsán Tamarind és Kókusztej szószban

:

Nagyon szeretem az erdélyi padlizsánkrémet, jó fokhagymásan, pirítósra kenve, ki nem hagynám a padlizsán szezonban. Kiváncsi is vagyok, bármikor kapható vagyok valami újra, és ezzel az indiai étellel újabb emeleteket fedeztem fel a padlizsán palotában. Elképzelni sem tudtam, hogy ilyen ízvilággal párosítsam az általam igen nagyra becsült, gyönyörű, kékeslila zöldségszépséget. Indulás az indiai ízek mezejére, és élvezzük az oly szeretett lila óriástojást egy kicsit másképp.

  • Vágd be keresztben a padlizsánok fenekét, de ne vágd végig, maradjon egyben.
  • Hevíts 1 evőkanál olajat egy serpenyőben, vagy agyagedényben, és pirítsd meg az összes pirítani/darálni való hozzávalókat aranybarnára, öntsd rá a kókusztejet és majd hagyd kihűlni.
  • Robotgépben turmixold összes hozzávalót egy egyenletes péppé, és tedd félre.
  • Hevíts olajat a serpenyőben és pattogtasd meg a mustármagokat, majd add hozzá az asafoetida-t. Dobd bele a hagymát és a fokhagymát is, süsd pár percig.
  • Tedd bele a padlizsánokat és sütögesd 5 percig, állandóan forgatva.
  • Öntsd bele a Tamarind szószt, és keverd jól össze, add hozzá az összeturmixolt fűszerkeveréket, sózd. Forrald fel, majd rotyogtasd 20-30 percig, részben fedve, néha kevergetve.
  • Egy idő múlva a zsír ki fog csapódni a tetején, a szósz alatta redukálódik, sűrűsödik, és ekkor elkészült az étel.
  • Tálald rizzsel, korianderlevéllel megszórva. A petrezselyemlevél is megteszi, ha nincs koriander.

Jó étvágyat!

forrás: www.yummytummyaarthi.com

:

Padlizsán kókusztejjel, tamarinddal:

10 db közepes/kicsi méretű padlizsán
3 evőkanál tamarind szósz
5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma, aprítva
1 teáskanál mustármag
1 teáskanák római kömény
1 evőkanál barnacukor
só, lehetőleg Himalája só
¼ teáskanál Asafoetida (Hing)
6 evőkanál növényi olaj
Koriander levél díszítésként

Pirítani/darálni való hozzávalók:

400 ml kókusztej
1 evőkanál mák
1 teáskanál fekete bors egész
6 db Madárszem chili szárított
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál görögszéna mag, egész
2 evőkanál koriander mag, egész
1 vöröshagyma