Kimbap

Korea Személyek száma 6 Elkészítési idő 90 Nehézség közepes
Kimbap

:

MI AZ A KIMBAP?

A kimbap (vagy néha gimbapnak írják) koreaiul "alga és rizs"-t jelent. A koreai bibimbap mellett ez egy másik népszerű koreai rizses étel.

Ez a kényelmesen elfogyasztható alga tekercs főtt fehér rizsből és különféle zöldségekből, halakból és húsokból készül, amelyeket gim (김) - szárított alga lapokba tekernek.

A kimbapnak első ránézésre nehéz ételnek tűnhet, mivel az összes hozzávalót külön-külön kell elkészíteni. Azonban nem olyan rossz, mint ahogy gondolnád, és az eredmény kielégítő. Ráadásul olcsó és gyönyörűen mutat.

 

Elkészítés

 

A RIZSHEZ 

Mielőtt megfőzöd a rizst, alaposan öblítsd át többször, majd szűrd le. Áztasd a rizst 2 és fél csésze vízben 10 percig. Főzd meg a rizst, amíg nem puha lesz. Helyezd a forró rizst egy nagy keverőtálba, adj hozzá szilva kivonatot és sót, majd keverd össze alaposan. Takard le a rizst egy konyharuhával, és hagyd, hogy kihűljön.

 

A TOJÁSHOZ 

Verj fel tojásokat, majd süsd meg őket kis adagokban egy serpenyőben. Tekerd fel és szeleteld fel vékonyra.

 

A RÉPAHOZ 

Süsd meg a reszelt répát kevés olajon közepes hőfokon kevés sóval. Adj hozzá 2 evőkanál vizet, majd tegyél rá egy fedőt. Főzd 2 percig, amíg puha lesz.

 

A FISH CAKE-HEZ 

Vékonyra szeleteld fel a fish cake lapokat, majd pirítsd meg őket kevés olajon 1 percig közepes tűzön. Keverd össze a szójaszószt, cukrot és mirint egy tálban, majd add hozzá a keveréket a fish cake-hez. Folytasd a sütést további 1 percig.

 

A SPENÓTHOZ 

Forralj fel egy lábosban enyhén sós vízet, majd blansírozd benne meg a spenótot. Szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Tedd a spenótot egy keverőtálba, és ízesítsd sóval, szezámolajjal és pirított szezámmaggal. Keverd össze alaposan.

 

A KIMBAP ÖSSZEÁLLÍTÁSA

 

Vágj félbe 3 db algalemezt és tedd félre.

Helyezz. egy bambusz tekerő szőnyegre egy lapot úgy, hogy a fényes oldala legyen lefelé. Tegyél rá körülbelül 1 csésze rizst egyenletesen elosztva az alga lapra, 1 újjnyi helyet hagyva a végén. Helyezz egy fél algalemezt a rizs közepére.

Tedd bele a töltelékeket az alga tetejére.

Tekerd fel a lapot ujjaid segítségével benyomva a tölteléket.

Helyezd a kész kimbapot egy tálra, miközben készítesz egy másikat. Vágd fel a kimbapot éles késsel 3cm-es vastagságú szeletekre.

 

Az elkészítés folyamatáról videót az alábbi linken találsz: 

https://www.youtube.com/watch?v=sOEhtajUvAQ

 

Jó étvágyat!

 

Forrás: https://www.beyondkimchee.com/kimbap/

:

A RIZSHEZ:

450 g nyers, rövid szemű fehér rizs
600 ml víz
2 evőkanál koreai szilva kivonat (maeshil cheong)
1/2 teáskanál só

A TÖLTELÉKHEZ:

6 szeletes savanyított retek (danmuji)
6-12 szelet főzött óriás gyökér (Oeong)
6 szelet rák hús
2 evőkanál olaj
300 g reszelt répa
2 evőkanál víz
4 tojás, felverve

A FISH CAKE-hez:

3 lap fish cake, vékonyra szeletelve
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál édes mirin
1 evőkanál kukoricaszirup

A SPENÓTHOZ:

1 csokor (300 g) spenót
2 csipet só
1 teáskanál szezámolaj
csipet pirított szezámmag

ESZKÖZÖK:

bambusz tekerő szőnyeg