Osztrigaszószos Marhahús Stir-Fry


Osztrigaszószos Marhahús Stir-Fry

:

A Marhahús és az Osztrigaszósz egy klasszikus Kínai kombináció, nem csak Kínában, de az Európai Kínai Éttermekben is, az Osztrigaszósz fokozza, sokszorozza a hús ízét. Sokan abban a tévhizben vannak, hogy az Osztrigaszósz íze, szaga "halas", "tengeries", de ez nem igaz. Az Osztrigaszósz tele a magyar ízlelőbimbóknak is tetsző ízekkel, és a mennyei ízét más hozzávalókkal kombinálva fejti ki igazán. Mint a legtöbb kínai étel ez is percek alatt kész, néha az előkészületek több időbe telnek, mint mag az étel elkészítése. Ez is ideális egy nehéz nap utáni vacsora készítésére, úgy, hogy nincs "gyorskaja" íze, se hangulata. Ellenben ez egy kiegyensúlyozott étel, ízletes és egészséges. Lássunk hozzá:

 

  • A csíkozott marhahúshoz keverj vizet, kukorica keményítőt, sütőport, olajat, Osztrigaszószt egy kis edényben. Tedd félre 30 percre, de finomabb lesz ha beteszed a hűtőbe legalább 4 órára.
  • Készítsd el a szószt: keverj csirkehús alaplevet (maradék, szűrt húsleves a legjobb), de kockából is finom, Osztrigaszószt, cukrot, kukorica keményítőt, sötét Szójaszószt és őrölt fehérborsot egy kis edényben.
  • Töltsd meg a Wok-ot, Serpenyőt félig vízzel, csöppents bele pár csepp olajat, kb. egy teáskanálnyit, forrald fel, és dobd bele a leveles zöldség hozzávalót, lehet Pak Choi, friss spenótlevél, kínai kel levél, vagy ami kapható sezonálisan. Főzd 1 percig, szűrd le, de ne öblítsd le. Helyezd el a blanchírozott leveleket a tányérokra, körbe a széleire.
  • Hevítsd fel a Wok-ot/Serpenyőt füstölésig, majd önts bele 1 evőkanál olajat. Add hozzá a csíkozott marhahúst, pirítsd gyorsan, kevergetve, ne sűsd át, csak egy picit kérgezd, és kapard ki a Wok-ból egy tányérra.
  • Tartsd a Wok-ot közepes hőfokon a maradék olaj hozzáadásával. Dobd bele a friss szeletelt gyömbért, süsd 30 másodpercig, majd add hozzá a szeletelt fokhagymát és süsd még 15 másodpercig. Ha tovább sütöd, megég a fokhagyma és keserű lesz.
  • Add hozzá a hagymát és a gombát, emeld a hőt magasra, süsd kevergetve 15 másodpercig, amíg a hagyma egy picit megtörik, de nem üveges. Öntsd hozzá a Shaoxing főzőbort, vagy Mirint, és kevergetve süsd fél percig.
  • A félretett szósz keveréket keverd át, hogy a kukorica keményítő újra feloldódjon, és öntsd a Wokba a gombához, hagymához. Forrald fel állandó keverés mellett.
  • Öntsd vissza a marhahús csíkokat, kevergetve főzd, amíg a szósz bevonja a húst.
  • Ha a zöld levelek vizet eresztettek a tányéron, akkor azt öntsd le alóla, majd adagold a húst a tányér közepére. Tálald azon nyomban. Köretnek főtt Basmati rizst ajánlunk.

Jó étvágyat!

forrás: https://thewoksoflife.com/beef-oyster-sauce/

:

Marhahús és páclé:

350 g a rostokra merőlegesen csíkokra vágott marhahús
30 ml víz
1 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál növényi olaj, lehetőleg földimogyoró olaj
1 teáskanál Osztrigaszósz
1/4 teáskanál sütőpor, mint húspuhító

Szósz:

120 ml Csirkehús alaplé
1 evőkanál Osztrigaszósz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál Sötét Szójaszósz
1 csipetnyi őrölt Fehérbors

Osztrigaszószos Marhahús:

225-250 g szezonális zöldleveles zöldség
45 ml növényi olaj
1 szelet friss gyömbér, aprítva
1 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 kisebb vöröshagyma negyedelve, nagy darabokra
75 g tetszőleges gomba, laska, shimejii, csiperke
15 ml Shaoxing főzőbor, vagy Mirin