Mézes-mázas Ragadós Oldalas

Kína Személyek száma 4-6 fő Elkészítési idő 1+1 óra Nehézség közepes
Mézes-mázas Ragadós Oldalas

:

A grillszezon hivatalos hamburgere, marhasültje, tarja és virslije mellé engedjétek meg, hogy benevezzek egy ugyancsak népszerű résztvevőt, az oldalast. Igaz nem kell hozzá grillező, barbecue-zó, hanem egyszerűen a sütőben elkészíthető, de figyelemfelkeltő, amikor megjelensz ezzel a fincsi oldalassal a vendégek előtt. Nem kell hozzá nagy tudomány, csak a megfelelő hozzávalók és egy Wok.

  • Vágd fel az oldalast szálakra, ha kell bárddal felezd meg őket (kérd meg a hentest). Mosd alaposan át ezután, majd töröld szárazra egy papírtörlőben.
  • Készíts pácot a fokhagyma- és vöröshagyma porból, 1 ek világos szójaszószból és 2 ek kínai főzőborból (e helyett Brandy-t szoktam használni, ha nincs főzőbor), és egy tépőzáras műanyagzacskóban átmasszírozva, hagyd állni a hűtőben 1 órát.
  • Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra, helyezd az oldalasdarabokat egy sütőpapírra. Süsd 40-45 percig, minden 10 percenként forgasd át a darabokat, folytasd addig, amíg szép aranybarnára nem sült minden oldalukon.
  • A sütés vége előtt 10 perccel készítsd el a forgatószószt:
  • Hevíts közepes hőfokra olajat a Wokban (ha nincs, próbáld meg serpenyőben), add hozzá a reszelt Pálmacukrot, várj míg teljesen elolvad, de vigyázz, ne égesd oda.
  • Öntsd hozzá a vizet, a mézet, a rizsecetet és az 1 ek világos szójaszószt is. Emeld a hőt, had forralódjanak össze az ízek, de csak egy kis ideig, vedd le a tűzről.
  • Ezalatt az oldalasok készre sültek, dobáld bele őket a forró szószba, keverd jól össze, hogy mindenhol ráragadjon a szósz. Csak akkor vonja be szépen a szósz az oldalasokat, ha közvetlen a sütőből forrón dobálod bele a szószba a darabokat.
  • Szórd meg szezámmaggal és tálald vegyes nyári zöldségsalátával, esetleg más körettel.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com

:

Mézes Oldalas Kínai módra:

500 g oldalas, felezett, hasított
15 g vöröshagyma por
10 g fokhagyma por
2 ek világos Szójaszósz
2 ek Kínai főzőbor (vagy Brandy)
1 ek olaj
15 g Pálmacukor, reszelve
1 dl víz
2 ek méz, tetszőleges virágméz
1 tk rizsecet, 5%-os
szezámmag pirítva díszítésnek