Hámozható tojás főzése egyszerűen


Hámozható tojás főzése egyszerűen

:

Bizonyára feltünt már neked is, hogy vannak tojások, amelyek könnyen hámozhatók, de akad olyan is, amely nagyon makacs, és a fele fehérje beleragad a héjába, bunyózol vele sokáig, hozzáragadt héjdarabok nem akarnak megválni a tojástól, és még az eredmény látványa sem guszta. Nos, itt van egy két tipp, hátha segít:

  • Az ideális tojás a főzéshez a 7-10 napos. Tudom, ezt nem lehet legtöbbször tudni, de ha háztól veszed a tojást, talán választhatsz. De ha boltit vásárolsz, akkor is megtudhatod a tojás korát: tedd a tojásokat vízbe, legalább 10 cm mély legyen a víz. Ha lesűllyednek, és az edény fenekén oldalukra fekszenek, akkor friss tojással van dolgod. Ha lesüllyednek, de "állva" maradnak, akkor ideális a tojások kora. Ha öreg tojásokat sikerült beszerezned, akkor feljönnek a víz felszínére, lebegve.
  • A Ph-érték sokban befolyásolja a végeredményt, a hámozhatóságot illetően. A fehérjék alacsony Ph értékűek, ezért tapadnak a héjhoz annyira. Tégy egy teáskanál sütőport, vagy szódabikarbónát a tojás főzővizébe, hogy növeld a Ph értéket, és lám, a hámozás sokkal könnyebb lesz.
  • Ne főzz tojást, amit a hűtőből vettél ki. Hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.

: