Grillezett Tandoori Csirkecombok, Indiai Rizzsel

Személyek száma 6-8 fő Elkészítési idő 45-60 perc Nehézség közepes
Grillezett Tandoori Csirkecombok, Indiai Rizzsel

:

A Tandoori kemence Indiában használatos, de nálunk sehol sincs ilyen. Ha az eredeti sütési módot szeretnénk utánozni, akkor kreatívaknak kell lennünk. Javasoltam már sütőben sütve, serpenyőben is, de most egy harmadik variációt próbálok, ami a grillezési módszer. Itt a nyár, sokszor grillezünk a szabadban, akkor ez egy egzotikus, ízletes módja a csirkecombok grillezéséhez. No persze, télvíz idején a sütő grill fokozatán is egyszerűen el lehet készíteni. Megéri, próbáld ki!

  • Keverd össze az összes pác hozzávalót egy tálban.
  • Egy éles késsel vágj barázdákat a csirkehúsba, mert így a páclé átjárja a húst mélyen. 3-5 vágás elegendő combonként.
  • Normál esetben, ha Tandoori Csirkét készítünk, akkor a bőrt eltávolítjuk a csirkehús darabokról, de most, miután grillezni fogunk, hagyjuk rajta, egyrészt ropogósra sül (ami finom), másrészt megvédi a színhúst a grillezés alatt, szaftos marad. Grillezés alatt figyeld a húst, és többször fordítsd meg, kerüld el a túl forró helyeket, inkább tedd a szélére, lassabban, de egyenletesebben hagyd sülni.
  • Tedd a csirkehús darabokat egy nagyobb tálcára, tepsire, és öntsd rá a páclevet. Hagyd így legalább 12 órán át a hűtőben, letakarva fóliával. Ez azt jeleni, hogy a sikeres grillparti érdekében már előző nap/este el kell készíteni a pácolást.
  • Reggel vedd ki a húst a hűtőből, és hagyd állni szobahőmérsékleten 3 órát legalább. Ez a lépés fontos, mert a húson páclé van, ha nem akarjuk, hogy az megégjen, mert a hús túl hideg, és kell neki a hő, akkor a temperált hús lesz a siker kulcsa.
  • Ezalatt készítsd el a köretnek szánt rizst. Most meg a Basmati rizst, majd önts rá vizet, annyit, hogy lepje el a rizst, és hagyd ázni 20 percig.
  • Ezalatt hevíts olajat/Ghee-t egy serpenyőben. Amikor elérte a közepes hőfokot, dobd bele a Római kömény magokat, a szegfűszeget és a Ceyloni fahéjrudat. Pörköld a fűszerekete gyengéden 2-3 percig, de ne égesd oda.
  • Ezalatt a rizs eleget ázott, szűrd le, és öntsd bele a pörkölt fűszerkeverékbe. Süsd a fűszerekkel együtt a rizst 2 percig a serpenyőben.
  • Öntsd át a rizst egy lábasba, add hozzá az utasításnak megfelelő mennyiségű vizet és főzd készre.
  • Gyújtsd meg a faszenet a grillezőben legalább egy órával a grillezés előtt, akkor jó, ha a faszén kérge már fehér. Grillezd a csirkehús darabokat készre, rendszeresen forgatva azokat. Ügyelj, hogy ne legyen túl sok páclé rajtuk, rázd le a felesleget, mert könnyen megég.
  • Ha kell, szúrd meg a hús legvastagabb részét egy hústűvel, könnyen behatol-e, jön-e belőle nyers húslé? Légy türelmes a grillezéssel, mert nincs annál rosszabb, mint a csont melletti nyers, véres húsrészek.
  • Vissza a rizshez: ha már csak 2-3 perc van hátra a főzési időből, (az állaga még egy kicsit vizes), akkor öntsd bele a mélyhűtött zöldborsót, és főzd ezzel készre. Ez egyfajta Indiai Rizi-Bizi.
  • Tálald vágott zöldségekkel, mint ferdére vágott újhagymával, vagy lilahagyma szeletekkel, petrezselyem zöldjével, friss uborkaszeletekkel, stb.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com/2016/07/grilledtandoorichicken/

:

Páclé a Tandoori Csirkecombokhoz:

1 dl natúr Görög Joghurt
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál préselt fokhagyma (4-5 gerezd)
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér, vagy
4 evőkanál Fokhagyma-Gyömbér Püré
2 evőkanál Olaj (Olíva a legjobb)
2,5 teáskanál Himalája Só
2 teáskanál Chili pehely maggal
1 evőkanál édes paprika őrlemény
2 teáskanál őrölt koriander
1 evőkanál Római kömény őrölt
3/4 teáskanál őrölt kurkuma
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg (óvatosan)
1/4 teáskanál őrölt Feketebors
1,5 teáskanál Graram Masala Fűszerkeverék

Tandoori Csirke és Tálalás:

6 db csirke felsőcomb és 6 db csirke alsócomb
1 db uborka szeletelve
1-3 újhagyma szeletelve, vagy lilahagyma szeletek
Petrezselyem zöldje

Rizs köret:

4-500 g Basmati Rizs
3 evőkanál Olaj, Vaj, vagy Ghee
1 evőkanál Római kömény egész
2-3 db Szegfűszeg egész
1 rúd Ceyloni Fahéj egész
2 teáskanál Himalája Só
2 dl mélyhűtött Borsó