Bun Bo Hue - Vietnami Marhahúsleves

Vietnam Elkészítési idő 3 óra Személyek száma 6-8 fő Nehézség nehéz
Bun Bo Hue - Vietnami Marhahúsleves

:

Minden háziasszony (na meg aki rendszeresen főz) tudja, hogy levest készíteni időigényes feladat, és ha nem adjuk meg a nekijáró időt, le kell adnunk a minőségből. De, ha kitartunk, és megadjuk a levesnek a neki járó időt, gondoskodást, a jutalom szívmelengető lesz. Az ázsiai levesek pedig szerintem a legjobb szívmelengetők. Finomak, ízletesek, meglepőek, fűszeresek, teli olyan ízekkel, melyeket mindennap szívesen kóstolgatnák. Na persze egészségesek is, biztosan nem növelik a koleszterinszintünket. Szóval, íme a kedvenceim közül, egy igazi kedvenc:

 • Vedd elő a legnagyobb láasodat, elég nagy legyen a csontok befogadására, úgy, hogy a víz lepje el a csontokat jó újjnyira. (Ismerős? A magyar csontleves is így kezdődik)
 • Forrald fel, főzd a csontokat 3 percig. Vedd ki a csontokat, dobd el a főzővizet. Öblítsd le a csontokat hideg vízben. Ezt mindazért, hogy kiváljanak a szennyeződések, kevesebb habfölözést kelljen csinálni később, és tisztább csontlevest kapjunk.
 • Ezekután tedd vissza a csontokat a lábasba, (tísztítsd ki előtte), és add hozzá a szegyhúst.
 • Vágd félbe a Citromnád alsó felét, kicsit kloffold meg, és dobd bele a lábasba. Öntsd bele a 7 liter vizet, és forrald fel, majd csökkentsd a hőt, had rotyogjon. Fölözd le a keletkező habot.
 • 45 perc múlva, a szegyenk puhának kellene lennie, ha így van, akkor vedd ki a húst és a csontokat, a húsba szúrt evőpálcika nem okoz elszineződött levet, ha igen, akkor főzd tovább a szeghúst, a csontokat ne.
 • Ha a hús jó, akkor tedd jeges ágyba, hagyd ott egy fél percre, majd vedd ki, és töröld le, és tedd hűtőbe.
 • A csontokat főzd tovább az alaplében legalább 2 órán át. Ha kell fölözd le a habot. Két óra múltán vedd ki a csontokat, fejtsd le a húst róluk, és tedd a többi hús mellé a hűtőbe, majd finom szűrőn szűrd le a húslevest, öntsd eh másik lábasba.
 • Ha kell, fölözd le a zsírt, és tedd vissza a húslét közepes hőfokra.  
 • Egy serpenyőben hevíts olajat közepes hőfokra, és kicsit sütögesd meg a chili pelyheket 10 másodpercig, Dobd hozzá a hagymát, a fokhagymát, a citromnádat és a garnéla pasztát, majd keverés mellet sütögesd 2 percig, vagy tovább. Amikor a massza aromás, és a hagyma megpuhult, akkor jó.
 • Öntsd a serpenyő tartalmát a lábasban lévő húsleveshez, add hozzá a halszószt, a cukrot, és hagyd rotyogni 20 percig. Kóstold, ha kell adj hozzá még több halszószt, vagy cukrot.
 • Készülj fel a tálalásra, készítsd elő a citromgerezdeket, a friss bazsalikom leveleket, a szeletelt zöldhagymát, a lilahagyma szeleteket a tányérokra. Szeleteld fel a hűtött húst a szálakkal ellentétesen.
 • Főzd meg a tésztát az utasításnak megfelelően, és porciózd ki a leveses tányérokban. Tedd rá a szeletel húst, öntsd rá a húslevest és díszítsd az eőkészített hozzávalókkal.

Jó étvágyat!

forrás: Charles Phan's Vietnamese Home Cooking (könyv), fotók: iamafoodblog.com

:

Húsleves:

1 kg marhafarok, ököruszály darabolva
1 kg marhacsont, darabokra fűrészelve
1 kg sertéscsont, gerinc, vagy más
500 g marhaszegy
3 citromnád, thai citromfű
7 liter víz

A leves:

1,5 teáskanál chili pehely (10 gramm)
2 evőkanál növényi olaj
2 nagyobb hagyma, szeletelve
1 teáskanál préselt fokhagyma
3 db citromnád, kloffolva
2 teáskanál thai garnéla paszta
2 teáskanál halszósz (vagy több)
2 teáskanál cukor
200 g rizstészta, 5 mm széles

Tálalás - díszítés:

friss bazsalikom (lehetőleg thaiföldi)
szeletelt zöldhagyma
citromgerezdek
szeletelt hagyma