Sáfránymacskák, avagy svéd Saffranskakor


Sáfránymacskák, avagy svéd Saffranskakor

:

„Lussekatter” hogy is lehetne ezt lefordítani: „sáfránymacskák”? A svédek ezt készítik december táján, egy jó nagy csésze kakaóval, teával, vagy egy csésze kávéval. December 13.-án, amikor Lucia kora hajnalban megjelenik az ágyadnál, gyertyás koszorúval a fején, szőkén, és énekli a „Santa Lucia..” dalt, hát akkor ezt a süteményt kell majszolnod a hideg ébredésben. 

Elkészítés

  • Morzsold össze az élesztőt egy tálba
  • Olvazd meg a vajat vagy a margarint, öntsd bele a tejet, melegítsd 37 fokig (kézmeleg)
  • Öntsd az összekevert tej/vaj keveréket az élesztőhöz, amíg az feloldódott
  • Öntsd hozzá a tejfölt, a tojást, a sáfrányt, a cukrot és a sót. Keverd géppel, vagy ha úgy akarod, gyúrd kézzel, addig, amíg a tészta el nem engedi az edény oldalát. Hagyd kelni 30 percig konyharuha alatt.
  • Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és gyúrd egyenletesre, fényesre. Oszd 5 részre, majd midegyikből gyúrj 10 db „sáfránymacskát”, úgy, hogy minden kis részt kb. 20 cm hosszú csíkokra nyújtod. Formáld a piciket „S” betűre, és tegyél minden kunkorba egy mazsolát. Helyezd őket egy sütőpapiros tepsire, hagy kelni 20-30 percig.
  • Kend meg egy felvert tojással.
  • Előmelegített sütőben, 225 fokon, kb 8-10 percig süsd.
  • Hagyd kihűlni konyharuha alatt. Tárold műanyagzacskóban, vagy fagyaszd le későbbi étkezésre.

Jó étvágyat!


:

Lussekatt tészta:

50 gr élesztő
150 gr vaj vagy margarin
5 dl tej
250 gr tejföl
1 db tojás
1 gr sáfrány
1/3 teáskanál himalájai só
1,5 dl barna nádcukor
17 dl finomliszt
kenéshez tojás, és egy-egy mazsola a díszítéshez