Húsgolyó Teriyaki szószban

Japán Elkészítési idő 60 perc Személyek száma 6-8 fő Nehézség közepes
Húsgolyó Teriyaki szószban

:

Ha valaki annyira szereti a húsgolyót, mint én, akkor szívesen kipróbálja a világ különböző tájain készített variációkat. Ennek a 16 éves kamasz fiam örül a legjobban, ő ugyanis ugyanakkora rajongója ennek az egyszerű ételnek. Csak bejelenti igényét általánosan a húsgolyóra, majd egy idő múlva részletezi: svéd, vagy marokkói, vagy éppen ezt a japánt. A másik japán, amiért határozottan ragaszkodik az a teriyaki szósz, úgyhogy kettőt egycsapásra húsgolyó ez számára. Roppant könnyű, próbáljátok ki ezt is.

  • Melegítsd elő a sütőt 200 C-ra. Használj amid van, vagy finom rácsot, vagy csak sütőpapírt. A rács azért előnyösebb, mert jobban körbe sül a húsgolyó.
  • Egy kis tálban keverd össze a kukoricakeményítőt 1 dl vízzel, jól verd fel, majd tedd félre.
  • Egy kisebb serpenyőben, közepes hőfokon, forrald fel a szójaszószt, a barna cukrot, a gyömbérport, a fokhagymaport, a mézet és 2 dl vizet. Keverd bele a kukoricakeményítőt, és forrald lassan, állandó keverés mellett, amíg besűrűsödik, kb. 2 percig.
  • Egy nagyobbacska tálban keverd össze a darált húst, vagy húsokat, a zsemlyemorzsát, a tojássárgáját, az újhagyma karikákat, a préselt fokhagymát, a reszelt gyömbért (lehet por is), a szójaszószt és az őrölt fehérborsot. Használj egy fakanalat, és jól dolgozd össze. Formálj kb. 40 db golyócskát a masszából, egy evőkanalat használva az adagoláshoz.
  • Helyezd a húsgolyókat a sütőrácsra, és süsd kb. 20-25 percig, vagy amíg szép barnára sülnek. Ha nem a sütőben szeretnéd sütni, akkor olajban egy serpenyőben is jó lesz, de nehezebb egyenletesen átsütni, és mindíg egyenletlen lesz a formájuk.
  • Tálald melegen, teriyaki szósszal, krumplipürével, vagy rizzsel, és szórd meg a húsgolyókat szezámmaggal.

Jó étvágyat!

forrás: budgetbytes

:

Húsgolyó:

500 g marha darálthús
500 g sertés darálthús
1 dl zsemlyemorzsa
2 nagy tojássárgája
2 újhagyma, karikázva
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 evőkanálnyi reszelt gyömbér (vagy por)
1 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál őrölt fehérbors
1 teáskanál szezámmag
1 újhagyma aprítva

Teriyaki szósz:

1 evőkanál kukorica keményítő
1/2 dl szójaszósz
50 g barna nádcukor
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál fokhagymapor
1/4 teáskanál fokhagymapor