Tahinis Lencsefőzelék Római köménnyel
4 fő
1 óra
közepes
:
A lencse finom, a lencse egészséges, a lencse úgy jó, ha megfelelően ízesítjük. És akkor nagyon finom. Nálunk, a téli időszakban rajta van a heti menün, és ez az arabos most a favorit variáció. Szomorú, hogy a magyarok nagy része csak szilveszterkor eszik lencsét, és akkor is csak a babonára hivatkozva. Mi azért esszük, mert, ha fantáziával van elkészítve, nagyon finom. Ez egy arab ihletésű izgalmas főzelék.
- Kávédarálóban őröld meg a szezámmagot, majd egy tálba öntve add hozzá a zúzott fokhagymát, az olíva olajat, a sót, a vizet, és botmixer segítségével krémes állagúra turmixold. Citromlével ízesítsd.
- Főzd meg a lencsét, kb. 30 perc alatt, alacsony hőfokon megfől puhára. Kövesd az útmutatót a csomagoláson, mert kölönböző fajtájú lencsék, különböző idő alatt puhulnak meg. Szűrd le és tedd félre.
- Egy lábasban olvassz vajat, és öntsd rá az olíva olajat. Süsd a fokhagymát és a római köményt egy percig, közepes hőfokon.
- Öntsd bele az aprított paradicsomot, (konzerv is jó), és a szárított koriander levelet, majd a lencsét. Keverve főzd egy percig.
- Öntsd hozzá a tahinit, a citromlevet, a sót, és az őrölt feketeborsot. Főzd finoman, néha megkeverve öt percig.
- Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá vizet.
- Tálald forrón, tedd rá a hagyma karikákat, szórd meg szárított koriander levéllel. A főtt tojást helyezd mellé a tányérra és öntözd meg egy pár csepp szezámolajjal és egy csipetnyi füstölt fűszerpaprikával, vagy Sumach fűszerrel. Fogyaszd kenyérrel, ha eredeti élményre vágysz, akkor pita kenyérrel.
Jó étvágyat!
forrás: http://theviewfromgreatisland.com
:
Lencsefőzelék: 500 g zöld, vagy vörös lencse 50 g teavaj, sózatlan 2 evőkanál olíva olaj 2 gerezd fokhagyma, préselve 1 teáskanál római kömény, egész 4 dl aprított paradicsom (1 nagy konzerv) 1 dl koriander levél szárított (10 g) 0,5 dl tahini paszta, lásd lejjebb 2 evőkanál citromlé (1 közepes citrom kb) só és bors 1 kicsi lilahagyma, vékony karikákra vágva 4 félkeményre főzött tojás csipetnyi füstölt paprika, vagy Sumach a tetejére szórva
Tahini: 100 g hántolt szezámmag 1 gerezd préselt/zúzott fokhagyma 1 csapott kávéskanál só 2-3 evőkanál olívaolaj kb. 0,5 dl víz frissen facsart citromlé
|