Keresés

recept termék 

Főmenü

Csak a külföldre is rendelhető termékek megjelenítése a webshopban:

Sült Hal Kínai Módra, Wokban készítve

Sült Hal Kínai Módra, Wokban készítve
Az alábbi konyhákra jellemző:
Kína
Személyek száma 4-6 fő Elkészítési idő 35 perc Nehézség közepes

Hozzávalók

Kínai sült hal:

2 db hal, olyan, amilyen van: édesvizi vagy tengeri
2 teáskanál kukorica keményítő
3 evőkanál mogyoróolaj
6 vékony szelet gyömbér
3 újhagyma, karikázva
3 evőkanál nádcukor
2,5 evőkanál Kínai sötét rizsecet
1 evőkanál sötét szójaszósz
2 teáskanál világos szójaszósz

Elkészítés

A kínai halfogyasztás nagyon hasonlít a magyarra, ők is nagyon kedvelik a pontyot. Egyszer régen New Yorkban kellett töltenem a Karácsonyt, és nagyon vágytam egy jó kis halászlére (Bajai lévén). Házi fűszerpaprika mindig volt az utazótáskámban, már csak a ponty hiányzott. A tenger melletti város csak a tengeri halakat ismerte, (az sem rossz). Hol találtam (élő) pontyot? A Chinatown-ban. Még meg is kaptam olcsón, mert azt hitték, hogy egy elfajzott, szegény kínai vagyok, aki még mandarinul sem tud már. Megsajnáltak, bár nem igazán hordok kínai vonásokat, de se baj. A halászlé mennyei volt, tudom, minél messzebb készítjük a Kárpát medencétől, annál finomabb. Most viszont egy olyan kínai módra készített, szinte bármilyen édesvizi halat mutatok, ami a megszokottól eltér, de igazán izgalmas, érdemes kipróbálni, azzal, ami kéznél van: ponty, keszeg, márna, amur, tengeri hal, bármi.

  • Pucold meg jól a halat, öblítsd jól le, töröld szárazra. Írdald be a halakat legalább három vágással oldalanként. Tekerd bele a halat, halakat papírtörlőbe, hogy minél szárazabbak legyenek, tedd félre, amíg a többi hozzávalót előkészíted.
  • Ha a halak elég szárazak, hintsd meg őket kukoricakeményítővel mindkét oldalukon. Ezzel a bőrük ropogósra fog sülni a wokban, vagy a serpenyőben, ha nincs wok kéznél.
  • Hevítsd fel az olajat a wokban, füstölésig, dobd bele a gyömbérszeleteket. Csökkentsd a hőt közepesre. Mihelyt a gyömbérszeletek barnulni kezdenek, vedd ki őket a wokból, és tedd félre. Óvatosan helyezd a halakat a wokba, és tegyél meg mindent, hogy ne mozgasd a halakat az elkövetkező 5 percben. A wokot forgathatod, hogy az olaj körbejárja a halakat, hogy egyenletesen barnára piruljanak.
  • 5 perc elteltével óvatosan rázd a wokot, hogy elengedte-e már a halakat, ha igen, akkor óvatosan fordítsd meg őket, és ismételd meg a procedúrát ezzel az oldallal is.
  • Miután mindkét oldalukon szépen megsütötted a halakat, tedd vissza a gyömbér szeleteket, a zöldhagyma szeletekkel együtt, öntsd rá a sötét rizsecetet, a cukrot, a sötét szója szószt a világos szója szósszal együtt. Tartsd a hőt közepes-alacsony fokozaton, és főzd a halakat, közben állandóan rákanalazva a levet a halakra. Mindkét oldalát főzd 4-5 percig, eddigre a szósznak le kellene redukálódni szirupszerűre.
  • Tálald rizzsel, kenyérrel, vagy csak magában, mert egy meleg nyári estén így is fennséges.

Jó étvágyat!

Forrás: http://thewoksoflife.com

Loading...
Kérdezz minket! Kérdezz minket!