Keresés

recept termék 

Főmenü

Shanghai Édes Savanyú Oldalas

Shanghai Édes Savanyú Oldalas
Személyek száma 6 fő Elkészítési idő 1 óra Nehézség közepes

Hozzávalók

Péclé:

1 evőkanál világos szójaszósz
2-3 szelet friss gyömbér
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 teáskanál sötét nádcukor

Az oldalas:

1 kg sertés oldalas, darabolva
8 vékony szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma (fehér része csak), karikázva
1 evőkanálnyi sötét nádcukor
2 teáskanál Sötét Szójaszósz
1 evőkanál Chinkiang rizsecet
4 dl víz
szezámmag díszítésre

Elkészítés

Kínában a dél és az észak merőben elkülönül szinte mindenben, de főleg a gsztronómiában. Északon erősebbek, dominánsabbak az ízek, míg délen kifinomultabbak, édesebbek, könnyebben szerethetőbbek. Ez a fogás nagyon jellemző Kína déli vidékeire. Az egyensúly a szójaszósz, a cukor és a rizsecet között pont megfelelő, nemcsak a forrón tálalt ételekhez, de a hidegen kínáltakhoz is. Így van jól ebben a fogásban is: hidegen is, forrón is kifinomultan finom.

  • Pácold az oldalast a páclében legalább 15 percig, de minél több idő, annál jobb.
  • Hevíts 2 evőkanálnyi olajat egy serpenyőben, közepes hőfokon, és süsd az oldalas szeleteket barnára minden oldalukon.  Tedd félre.
  • Hevíts még egy kanálnyi olajat a serpenyőben közepes hőfokon, és pörköld a gyömbért az újhagyma karikákkal együtt, kb 3 percig, de vigyázz, ne égjen oda. Öntsd ki egy tányérra, majd tégy még egy kanálnyi olajat a serpenyőbe, de most már alacsony hőfokon, és szórd bele a cukrot. Kevergetve olvaszd fel alaposan.
  • Tedd bele az oldalas darabokat és forgasd bele a karamellizált cukorba.
  • Add hozzá a Sötét Szójaszószt, a rizsecetet, a vizet, és a félretett gyömbéres hagymát is.
  • Emeld a hőt és forrald fel. Takard fedővel, csökkentve a hőt, rotyogtasd 30 percig. Néha keverd meg, nehogy odaégjen.
  • 30 perc elteltével, ha túlságosan sok a leve, vedd le a fedőt, emeld a hőt, és redukáld az állagát, közben kevergesd úgy, hogy az oldalas darabok egyenletesen ragacsosra legyenek bevonva szósszal.
  • A legfinomabban szobahőmérsékleten fogyasztható, de másnap hidegen is roppant finom (tapasztalatból mondom).
  • Ha gondolod, szórj a tetejére szezámmagot, finom is, és jól is néz ki.
  • Fogyasszátok kenyérrel, rizzsel, salátával (a kedvencem), sült krumplival.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com

Loading...
Kérdezz minket! Kérdezz minket!