Keresés

recept termék 

Főmenü

Wok beavatása

Wok beavatása

Elkészítés

A közönséges acélból készült új wokot használat előtt meg kell tisztítani, és be kell avatni, hogy eltávolítsuk az edényről azt a védőréteget, ami a vásárlás előtti rozsdásodást hivatott megakadályozni. Ezt az eljárást a nemesacélból, öntöttvasból és teflonbevonattal gyártott edényeken nem kell elvégezni.

Beavatáskor először is a közönséges acélból készült edényt a tűzhelyre tesszük, hideg vizet öntünk bele és hozzáadunk 2 evőkanálnyi szódabikarbónát. Felforraljuk a vizet, és nagy lángon 15 percig forraljuk. Ezután kiöntjük a vizet, és súrolókefével lesikáljuk a bevonatot, ha szükséges, a folyamatot többször megismételjük. A wokot kiöblítjük és hagyjuk, hogy alaposan megszáradjon. Előkészítjük a földimogyoró- vagy más olajat egy kis tálban és a háztartási törlőpapírt. A wokot nagy lángra tesszük, majd egy maroknyi papírtörlőt az olajba mártunk és bedörzsöljük vele a wok egész belső felületét - ehhez a művelethez használhatunk egy hosszú nyelű fogót. Addig ismételgetjük, amíg a papírtörlő tisztán válik el az edénytől. A lángot takarékra állítjuk, majd 15 percig melegítjük a wokot, hogy magába szívja az olajat. Az olajozást közvetlenül azt megelőzően megismételjük, hogy az edényt először használatba vesszük.

Idővel kialakul az étel leragadását gátló réteg. A nagy lángon való égetéskor a fátyolos üledékréteg belesül a wokba és létrejön az összetvészthetetlenül jellegzetes, füstös wok-aroma. Sokak számára a wok-aroma íze jelenti az igazi keverve sült ételek zamatát.

Igazi kínai Wok-ot szeretnél vásárolni? Itt találod!

forrás: Nélkülözhetetlen Wok Könyv/Vince Kiadó

Loading...
Kérdezz minket! Kérdezz minket!