Kategóriák
Svéd húsgolyó vörös áfonyadzsemmel







Hozzávalók
húsgolyó:











barnaszósz:



Tálalás:



Elkészítés
Itt van egy igazi svéd klasszikus. De nem ám olyan, amit az Ikeában kaphatsz, ez a recept nemrég elnyerte Svédország legjobb "köttbullar"-ja címet. Mindig aktuális, de karácsony tájékán kiváltképp, mert nem hiányozhat a klasszikus svéd "Julbord"-ról (Karácsonyi svédasztal) Ime:
Elkészítés:
Keverd össze a zabpelyhet, burgonyalisztet és a tejszínt, hagyd megdagadni kb. 10-15 percig. Dinszteld meg az aprított hagymát olivaolajban.
Add hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze alaposan, ha túl híg, keverj hozzá zsemlyemorzsát. Evőkanállal vegyél ki apró gombócnak való mennyiségeket, és formálj gombócokat, serpenyőben lassú tűzön süsd meg, rázogatva, forgatva, minden oldalát ropogósra sütni.
A kiszedett húsgolyók után a serpenyőben mardt ízekre önts 1 dl marhahúslevest, ha nincs saját lassú tűzön fött, jó lesz a kockából készített ia, de vigyázz mert a kocka nagyon sós! Én mindig elteszek 2-3 dl-es tárolókban a húslevesből, lefagyasztva, ez ilyenkor aranyat ér. A húsleves a serpenyőben lévő összes maradék ízt feloldotta, jöhet 1-2 dl főzőtejszín, allandó kevergetés mellet forrald, ha kell (mindig kell) sürítsd pl. arrowroot-tal (a legjobb, legegészségesebb sürítőanyag), vagy rizsliszttel, az nem csomósodik ha kis szitából rázogatod bele. Én mézet is szoktam beletenni, jól illik hozzá az enyhe édeskés íz.
Tálald egészben főtt burgonyával, 1-2 evőkanál vörösáfonya dzsemmel (lingonsylt), a húsgolyókat nyakonöntve a finom szósszal. A 14 éves kamasz fiam nyelte mint kacsa a nokedlit, és csak mormogta, húúú Ez nagyom finom....Jó étvágyat!
Receptek, amelyek érdekelhetnek:
hírlevél feliratkozás
Keresés