Kategóriák
Semlor - a Svéd Farsangi Sütemény

Az alábbi konyhákra jellemző:

20-22 fő
1 óra
közepes




Hozzávalók
Semlor:







Kenézhez, ecseteléshez:

Töltelék:


Elkészítés
Töredelmesen bevallom, laktam Svédországban, és sok minden hiányzik az ottani szokásokból, így január-február tájt ez a sütemény. A böjt előtti dőzsölés egyik jelképe Svédországban. Régen csak a jómódúak engedhették meg maguknak, mert van benne "Mandelmassa" egyfajta marcipán, de ma már, tudjuk, mindenki jómódú arrafelé. Így aztán minden "Konditori"-ban (kávézó) falják ezt a roppant finom nyalánkságot Svédország szerte.
- Morzsold szét az élesztőt egy tálban. Öntsd rá a kézmeleg tejet és olvaszd fel teljesen. Add hozzá a tojást, a porcukrot, sót, a kardamomot, a vajat és a finomlisztet, apránként, kevergetve. Gyúrd egy selymes állagú tésztává, erőteljesen pár percig.
- Oszd fel a tésztát 22-26 darabra, attól függően, hogy hány semlát akarsz készíteni. Gyúrd őket labdává, és helyezd el a sütőpapírozott tepsin, de ne túl közel egymáshoz.
- Hagyd kelni 30 percig letakarva, közbe melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
- Kend meg a zsemlyéket felvert tojással.
- Süsd 7-21 percig, attól függően, hogy a sápadt, vagy a barnásabb zsemlyéket szereted. Hagy őket kihűlni egy rácson.
- Vágd le a tetejét a zsemlyének, újjaiddal szakíts ki az aljának a közepéből egy darabot.
- Keverd össze a marcipánt tejjel egy ragacsos állagú masszává, majd kanalazz minden zselyegödörbe egy kanálnyit.
- Nyomj tejszínhabot a tetejére, tedd rá a fedelét, szórd meg porcukorral.
- Kínáld kávéhoz, desszertnek, vagy csak úgy nyalánkságnak.
Jó étvágyat!
forrás: http://tidningenhembakat.se/
Receptek, amelyek érdekelhetnek:
hírlevél feliratkozás
Loading...
Keresés
Loading...
Loading...