Kategóriák
Sáfránymacskák, avagy svéd Saffranskakor

Hozzávalók
Lussekatt tészta:










Elkészítés
„Lussekatter” hogy is lehetne ezt lefordítani: „sáfránymacskák”? A svédek ezt készítik december táján, egy jó nagy csésze kakaóval, teával, vagy egy csésze kávéval. December 13.-án, amikor Lucia kora hajnalban megjelenik az ágyadnál, gyertyás koszorúval a fején, szőkén, és énekli a „Santa Lucia..” dalt, hát akkor ezt a süteményt kell majszolnod a hideg ébredésben.
Elkészítés
- Morzsold össze az élesztőt egy tálba
- Olvazd meg a vajat vagy a margarint, öntsd bele a tejet, melegítsd 37 fokig (kézmeleg)
- Öntsd az összekevert tej/vaj keveréket az élesztőhöz, amíg az feloldódott
- Öntsd hozzá a tejfölt, a tojást, a sáfrányt, a cukrot és a sót. Keverd géppel, vagy ha úgy akarod, gyúrd kézzel, addig, amíg a tészta el nem engedi az edény oldalát. Hagyd kelni 30 percig konyharuha alatt.
- Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és gyúrd egyenletesre, fényesre. Oszd 5 részre, majd midegyikből gyúrj 10 db „sáfránymacskát”, úgy, hogy minden kis részt kb. 20 cm hosszú csíkokra nyújtod. Formáld a piciket „S” betűre, és tegyél minden kunkorba egy mazsolát. Helyezd őket egy sütőpapiros tepsire, hagy kelni 20-30 percig.
- Kend meg egy felvert tojással.
- Előmelegített sütőben, 225 fokon, kb 8-10 percig süsd.
- Hagyd kihűlni konyharuha alatt. Tárold műanyagzacskóban, vagy fagyaszd le későbbi étkezésre.
Jó étvágyat!
Receptek, amelyek érdekelhetnek:
hírlevél feliratkozás
Loading...
Keresés
Loading...
Loading...