Keresés

recept termék 

Főmenü

Sütőtök kuglóf sajtmázzal

Sütőtök kuglóf sajtmázzal
Az alábbi konyhákra jellemző:
USA
Elkészítési idő 20+60 perc Személyek száma 8-10 fő Nehézség közepes

Hozzávalók

Kuglóf tészta:

4 dl barna nádcukor
1,5 dl növényi olaj
3 tojás
8 dl finomliszt
2 teáskanál (2 zacskó) sütőpor
2,5 teáskanál sütőtök fűszerkeverék (lsd lejjebb)
0,5 teáskanál só
400 g sütőtök püré

Sütőtök fűszerkeverék:

3 adag őrölt fahéj
2 adag őrölt gyömbér
2 adag őrölt szerecsendió
1,5 adag őrölt szegfűbors
1,5 adag őrölt szegfűszeg

Sajt máz:

1 doboz (100 g) krémsajt
1 nagy evőkanál sózatlan sajt, szobahőmérsékletű
2 dl porcukor
1 szál Bourbon Vanília rúd
1 evőkanál tej

Elkészítés

Még mindig nem elég a sütőtökből, szerencsére nálunk mindenki szereti. Csak le kell szaladni a kis bio kertünkbe, és a megfelelő nagyságot kiválasztani. Az amerikaiak a sütötök fogyasztást magas szinten vitték, náluk lehet kapni sütőtök püré konzervet egész évben, speciális sütőtök fűszerkeverékeket. Nem mindenért vagyok oda, amit az amik csinálnak, de ez egy jó példa, együnk mi is sok-sok sütőtököt a télen. Ne csak úgy csupaszon bedobva a sütőbe, úgy is finom, de alkossunk mást is belőle. Meg fogsz lepődni, hogy mit lehet kihozni ebből a nagyszerű alapanyagból.

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz ki egy kuglófformát.
  • Ha van robotgéped, akkor annak a keverőedényében, ha nincs, akkor egy nagyobb tálban kézierővel keverd össze a cukrot és az olajat, selymesre. Add hozzá a tojást egyesével, jól megmixerezve mindegyiket.
  • Egy másik közepes tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a sütőtök fűszerkeveréket és a sót. Önts egy kicsi lisztes keveréket a tojásos keverékhez, majd egy kis főtt sütőtök pürét, keverd, mixereld, majd ismételd meg mindezt addig, amíg az összes száraz hozzávaló és az egész sütőtök püré el van jól keverve a tojásos-cukros masszával.
  • Öntsd bele az egészet a kuglófformába, süsd 60-65 percig, amíg a beleszúrt hústű, vagy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből. Hagyd hűlni 10 percig, csak azután fordítsd meg, hogy kivedd a formából. Ezután hagyd teljesen kihűlni, addig készítsd el a sajtmázat.
  • Egy botmixerrel pürésítsd össze a krémsajtot és a vajat. Addig mixereld, míg laza, levegős, könnyű állagú nem lesz, két percig kb. Adagokan add hozzá a porcukrot, és miután teljesen feloldódott a cukor, mixereld még 2 percig. Kapard bele a vaníliarúd magjait, és öntsd hozzá a tejet. Ha sűrűnek tűnik, adj hozzá még egy kis tejet. Kanalazd rá a kihűlt kuglófra.
  • A hűtőben legalább 3 napi eláll, de tálalás előtt 1 órával vedd ki a hűtőből.

Jó étvágyat!

forrás: mybakingaddiction.com

Loading...
Kérdezz minket! Kérdezz minket!