Keresés

recept termék 

Főmenü

Sütőtök krémleves kakukkfűvesen

Sütőtök krémleves kakukkfűvesen
Az alábbi konyhákra jellemző:
USA Olaszország Kanada
Személyek száma 4-6 fő Elkészítési idő 30+90 perc Nehézség könnyű

Hozzávalók

Sütőtök krémleves:

1 közepes sütőtök, kb 1,5-2 kg
2 evőkanál olíva olaj
só és bors
8 db kakukkfű ágacska
6 evőkanál vaj (100 g)
2 db friss újhagyma fehér és sápadt része, karikázva
1 kisebb hagyma aprítva
1 liter húsleves alaplé
2 babérlevél
1 teáskanál chili pehely
1 citrom leve
1 doboz kókusztej

Elkészítés

Még mindig sütőtök, mert finom. Nem csak édesen, de csípősen, sósan, édeskésen is fantasztikus. Szerencsések vagyunk, mert csak le kell szaladni a picike kis kertünkbe és ott virítanak sorban a túl gazos földön. Négy szem magból lett 9 darab, igazán jó eredmény az idén. Ez a recept igazán könnyű, csak a tök sütése tart egy darabig, de ha azon túl vagyunk, és nem esszük meg úgy, akkor már gyerekjáték az egész.

  • Süss sütőtök szeleteket a sütőben olajjal bekenve, borsozva, sózva, kakukkfűvet szórva a tetejére, 190 fokon, 1-11/2 óráig, amíg teljesen puha nem lesz. Hagyd kihűlni, hogy kezelhető legyen a továbbiakban.
  • Eközben olvassz fel 2 evőkanálnyi vajat egy vastagaljú fazékban, közepes hőfokon. Pirítsd meg az újhagyma karikákat és az aprított hagymát, a babérleveleket, a chili pelyhet, állandóan kevergetve, üvegesre, kb 4 percig. Add hozzá a csirkehús alaplevet (maradék húsleves, vagy leveskockák utasítás szerint feloldva), és forrald fel.
  • Egy kanállal kanalazd ki a sült sütőtök húsát, és add hozzá az alapléhez. Alacsony hőfokon főzd 15 percig. Távolítsd el a babérleveleket.
  • Pürésítsd egy mixergépben adagokban, egészen simára, selymesre. Szűrd át egy szűrőn, hogy ha maradtak benne rostos darabkák, akkor az kiszűrődjön. Borsozd, sózd.
  • Olvaszd fel a maradék 4 evőkanál vajat közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett, amíg a vaj kezd barnulni, és a hab eltünni. Az eredmény mély barna színű, mogyorós aromájú kell hogy legyen, ez kb. 1-2 percig tart. Vedd le a tűzről és dobd lele az evőkanálnyi kakukkfű leveleket, azonnal elkezdenek zsugorodni, amint a forró vajba kerülnek. Öntsd hozzá a citromlevet is, és sózd.
  • Ha túl sűrűnek találod, önts hozzá egy doboz kókusztejet, vagy tejszínt, és forrald fel rottyanásig.
  • Merd tányérokba, a tetejét szórd meg kakukkfűvel, és tálald forrón.

Jó étvágyat!

forrás: seriuseats.com

Loading...
Kérdezz minket! Kérdezz minket!