Lexikon
Salsa Comun fűszerkeverék
Sambal
Sambal Oelek fűszerkeverék
Sambar, Sambhar fűszerkeverékek
Sárga Curry keverék, Thai
Sazón fűszerkeverék
Scoville Skála
Sea bream
Sel Épice keverék
Sel Gris - Tengeri Szürke Só
Serundeng fűszerkeverék
Shahi Jeera - Feketekömény
Shakshuka fűszerkeverék
Sharena Sol keverék
Shichimi Togarashi fűszerkeverék
Shirataki tészta
Shirataki tészta (Japán)
Shiro Miso - Fehér Miso
Shoyu szójaszósz
SHU érték
Soba tészta (Japán)
Somen tészta (Japán)
Sriracha Szósz
Stir Fry
Svanuni Marili keverék
Szingapúr Curry keverék
Szőlőmag olaj
Sambal
Csípős szósz, tipikusan zúzott chili paprikából, garnéla rákpasztából, halszószból, fokhagymából, gyömbérből, salottahagymából, pálmacukorból, rizsecetből készítik, de egy-egy különleges hozzávaló még belekerülhet, országtól, tájegységtől függően. Maga a szó Sambal Japán eredetű, de manapság az Indonéz, Maláj, Sri Lankai, Szingapúri konyhával azonosuló kifejezés. A legtöbbször ezt az előre elkészített csípős szószt alapanyagnak, hozzávalónak használják a készülő ételben, de utólag is keverik az ételhez.
A Sambal ugyanakkor kész étel is lehet, mint pl. a Sambal Udang, ami egy csípős, lecsós garnéla rák étel, sok-sok más, több száz Sambal receptekkel együtt.
Felhasználási javaslat: mindennapi ízesítőnek, tésztás ételekbe, levesekbe, pörköltekbe, ragukba, sűlt húsokhoz, főtt rizshez és főtt tojáshoz, de szendvicsekre is kenhetjük a feltét alá.
hírlevél feliratkozás
Keresés