Lexikon
Salsa Comun fűszerkeverék
Sambal
Sambal Oelek fűszerkeverék
Sambar, Sambhar fűszerkeverékek
Sárga Curry keverék, Thai
Sazón fűszerkeverék
Scoville Skála
Sea bream
Sel Épice keverék
Sel Gris - Tengeri Szürke Só
Serundeng fűszerkeverék
Shahi Jeera - Feketekömény
Shakshuka fűszerkeverék
Sharena Sol keverék
Shichimi Togarashi fűszerkeverék
Shirataki tészta
Shirataki tészta (Japán)
Shiro Miso - Fehér Miso
Shoyu szójaszósz
SHU érték
Soba tészta (Japán)
Somen tészta (Japán)
Sriracha Szósz
Stir Fry
Svanuni Marili keverék
Szingapúr Curry keverék
Szőlőmag olaj
Shahi Jeera - Feketekömény
Magyarországon nem a fekete köményt hívják fekete köménynek, hanem a Nigellát. Kiváncsi lennék, melyik ostoba bürokrata találta ki ezt az őrültséget. A Nigellának semmi köze a köményekhez (kömény, római kömény, édeskömény, valamint a ritka indiai, vagy perzsai fekete kömény). Ez egy nagyon nehezen termeszthető növényfaj, kézzel kell szüretelni, ezért drágább, mint a többi köményfaj. Nevezik Shahi Jeera-nak, Kashmíri Jeera-nak (Jeera: kömény), Himali Jeera-nak, Koshur zur-nak vagy Kala Jeera-nak. Perzsa eredetére utal a neve, annyit jelent a Shahi, hogy királyi, mert oly ritka és drága volt. Illatvilága földies, fenyőillatú, füstös, mogyorós. Kis adagokban használják ezt az virágos egzotikus, édeskésebb köményt. Sok gyógyhatást is tulajdonítanak neki, mint az
- Emésztést elősegítő
- Pszoriasziszt enyhítő
- Ekcémát csillapító
- Hasmenést megállító
- Asztmát enyhítő
- Allergiát gátló
- Köhögés és megfázást csillapító hatást
Felhasználási javaslat: Észak-Indiai, Afgán, Tadzsigisztáni és Iráni ételek elkészítéséhez, ami általában curryket, pörkölteket, ragukat, leveseket jelent, mint a Korma Curry, Biriyani, Tandoori ételek. A főzés elején ajánlatos a száraz serpenyőben gyorsan megpirítani a magvakat, hogy előhozza a diószerű ízét, persze nem odaégetni, csak az illóanyagokat felszabadítani. Rozs alapú kenyerekbe sütve is használják.
hírlevél feliratkozás
Keresés