Lexikon
Salsa Comun fűszerkeverék
Sambal
Sambal Oelek fűszerkeverék
Sambar, Sambhar fűszerkeverékek
Sárga Curry keverék, Thai
Sazón fűszerkeverék
Scoville Skála
Sea bream
Sel Épice keverék
Sel Gris - Tengeri Szürke Só
Serundeng fűszerkeverék
Shahi Jeera - Feketekömény
Shakshuka fűszerkeverék
Sharena Sol keverék
Shichimi Togarashi fűszerkeverék
Shirataki tészta
Shirataki tészta (Japán)
Shiro Miso - Fehér Miso
Shoyu szójaszósz
SHU érték
Soba tészta (Japán)
Somen tészta (Japán)
Sriracha Szósz
Stir Fry
Svanuni Marili keverék
Szingapúr Curry keverék
Szőlőmag olaj
Sambal Oelek fűszerkeverék
A Sambal egy csípős chili szósz, ami minden étkezőasztalon meg- található szinte egész Dél-kelet Ázsiában. Az itthoni megfelelője az Erős Pista lehetne, de a Sambal tartalmaz egy két egzotikus fűszert is. Oelek őröltet jelent, tulajdonképpen ezen a vidéken nyers fűszerekből, mozsárban őrlik, de nálunk a száraz változatát is lehet kapni, amit vízzel, olajjal péppé kell higítani. A használatos fűszerek: chili variációk, gyömbér, fokhagyma, só, cukor, thai citromnád (tévesen citromfűnek is nevezik, de az egy másik növény itt nálunk) fehér része őrölve.
Felhasználási javaslat: Használjuk asztali fűszerkrémként, utólagos ételízesítésre, de kiváló páclevekbe, marinádokba is. Pörköltek, raguk ízét mégjobban kiemelhetjük ezzel az édes-sós-savanykás chilikrémmel.
Hol használják?: Indonézia, Malájzia, Szingapúr
hírlevél feliratkozás
Keresés