Lexikon
Panch Phoron keverék
Panko
Paprika Oleoresin
Pasilla Chili
Pastrami fűszerkeverék
Pav Bhaji Masala keverék
Peanut Butter
Perui Inka Rózsaszín Só
Pesto
Pilau Masala keverék
Pimpinella anisum
Piri-Piri Chili
Piri-Piri, vagy Peri-Peri keverék
Piros curry keverék
Pizza Napolitana Fűszerkeverék
Polenta
Porterhouse Steak Fűszerkeverék
Provence, Herbes de Provence keverék
Pumpkin (Sütőtök) Fűszerkeverék
Puy lencse, Le Puy lencse
Provence, Herbes de Provence keverék
Franciaország napsütötte déli megyéinek fűszerkeveréke. Ezeken a tájakon a fűszernövényeknek erőteljesebb az illóolaj tartalmuk, ezért az igazi, onnan származó keverékkel óvatosabban bánjunk. A név csak viszonylag későn lett általánosan használva, van, aki egyenesen rek- lámfogásnak tartja, az Amerikába szánt fűszerkeverék eladásának az ösztönzésére, ezért mindig franciául írják a nevét, kicsit a híres francia konyha farvizeiben úszva. A használt fűszerek is különbözőek, a helyi konyhában a majoranna, a rozmaring, a kakukkfű, a borsikafű, a tárk- kony és az oregano használatos, de az amerikai változatot bővítik levendulával és egyéb zöld fű- szerekkel. Soha sem használják a már főtt ételhez, mindíg előtte, vagy főzés közben fűszereznek.
Felhasználási javaslat: Használják sütés/grillezés előtti fűszerezésre, húsoknál és halaknál egyaránt. Zöldségfőzelékek kitűnő ízesítője lehet, de a húsos, lassú tűzön főtt raguk, pörköltek előnyére válhat.
Hol használják?: Franciaország
hírlevél feliratkozás
Keresés